U Policijskoj upravi u Požarevcu stoji završenih, a nepreuzetih više od 3.500 novih dokumenata. Reč je o 1.902 saobraćajne dozvole, 1.030 ličnih karata, 467 putnih isprava i 155 vozačkih dozvola. Zato iz policije apeluju na građane da dođu i preuzmu svoja gotova dokumenta.

Kada smo posetili Policijsku upravu i obišli šaltere gde se izdaju lični dokumenti primetili smo da u hodnicima nema stranaka koje čekaju da predaju zahteve za nova dokumenta niti onih koji čekaju na šalterima za preuzimanje. Po koji građanin koji dođe iznenadi se kada vidi prazne hodnike i šaltere.

– Došao sam da preuzmem novu ličnu kartu i pomislio sam da službe ne rade, iako je tek 14 sati, kada u hodniku nema gužvi. Iznenadio sam se kada me je službenik upitao šta čekam i da mogu odmah da preuzmem svoju ličnu karu. Mogu vam reći da od predaje zahteva, pa do dobijaja lične karte nije proteklo više od dve nedelje – priča Nemanja Simić.

Službenik Policijske uprave koji radi na izdavanju saobraćajnih dozvola, dokumenta na koji su građani Požarevca gotovo zaboravili jer na preuzimanje čeka više od 1.900 dozvola, kaže da se dnevno u proseku izda od 8o do 1oo ovih dokumenata i da ne zna što je tako veliki broj nepreuzetih. Jasmina Tišma portparol Policijske uprave u Požarevcu ukazuje da na veliki broj nepreuzetih saobraćajnih dozvola utiče verovatno potvrda koja se izdaje vlasnicima vozila da mogu da ih koriste do dobijanja saobraćajne dozvole.

– Ta potvrda nema vremensko ograničenje i zbog toga verovatno ljudi ne žure sa preuzimanjem saobraćajne dozvole jer i bez nje mogu da koriste svoje vozilo. Da bi građani brže dolazili do svojih novih ličnih dokumenata mi smo otvorili i posebnu kancelariju za njihovo preuzimanje. Zato apelujemo na građane da dođu i preuzmu ih da se ne bi bespotrebno zadržavali u našim ormarima – ističe Tišma.

Posle saobraćajnih dozvola najviše je nepreuzetih ličnih karata i pasoša, ima ih oko 1.5oo. U policiji smatraju da najveći broj ovih dokumenata potiče od građana Srbije koji žive i rade u zemnljama EU i Švajcarskoj koji su zahtevwe za dobijanje predali uavgustu, dok je većina bila na odmoru u domovini, i da će ih podići tek za božićne i novogodišnje praznike kada ponovo dođu u Srbiju i tada se očekuje da na šalterima budu velike gužve. Iz ovog dela Srbije u inostranstvu živi i radi više od 60.000 ljudi. Inače, na šalterima u Požarevcu nema više ni dugog čekanja za predaju zahteva za dobijanje novih ličnih isprava. Dragan Perić kaže da nije čekao više od pet minuta.

– Ali sam zato zimus za dobijanje lične karte u redu stajao tri sata. To su bile strašne gužve i gubilo se dragoceno vreme. Ovo sada je divota, priča Dragan.

Od nedavno u Policijskoj upravi u Požarevcu ukinuto je izdavanje brojeva za predaju zahteva za izdavanje ličnih dokumenata. Službenicima je naloženo da ni jednog građanina u toku radnog vremena ne mogu vratiti sa šaltera, pa makar radili i do ponoći. Zaključno sa prošlim mesecom policija je građanima izdala 122.420 biometrijskih pasoša, 93.488 ličnih karata, 34.430 saobraćajnih i 7.075 vozačkih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari