Pošto Kongres SAD, u kojem većinu imaju republikanci, nije uspeo da postigne kompromis u vezi s budžetom, za šta je rok istekao između ponedeljka i utorka u ponoć, Bela kuća je juče počela da zatvara američke federalne službe, čime će biti pogođeno 800.000 federalnih službenika.


Oni će biti poslati na prinudni odmor bez garancija da će im zarada biti nadoknađena kada se kriza okonča. Republikanci su se protivili usvajanju budžeta ukoliko demokrate ne pristanu da odlože na godinu dana primenu zakona američkog predsednika Baraka Obame, koji se tiče zdravstvenih reformi (Obamacare). „Uradili su to. Grupa republikanaca u Predstavničkom domu upravo je izazvala fiskalnu blokadu Vlade zbog Obamacare-a umesto da usvoje budžet“, napisao je Obama na svom Tviter nalogu. Ovo je prva fiskalna blokada američke vlade od 1995, kada su finansije bile obustavljene tri nedelje, a juče je već zabeležen pad dolara. Prema proceni Goldman saksa, tronedeljna fiskalna blokada bi u ovom kvartalu mogla da umanji američki BDP za 0,9 odsto.

Analitičari ocenjuju da je na političkoj sceni nastao takav razdor da Vlada ne može normalno da funkcioniše. Prema njihovim rečima, demokrate nisu nikada pokazivale spremnost na ustupke kada je reč o reformama zdravstvenog sistema, koje su bile okosnica prošlogodišnje izborne kampanje. S druge strane, republikanci su izneli zahteve za koje su znali da neće biti ispunjeni da ih ekstremni iz sopstvenih redova ne bi optužili za slabost i izdaju. Zakon o reformama zdravstvenog sistema, koji je usvojen 2010, juče je stupio na snagu.

Predsednik Obama je potpisao zakon kojim se osigurava da će vojnici na dužnosti biti isplaćeni, te je u video-poruci upućenoj pripadnicima vojske SAD koji služe u Avganistanu i drugim delovima sveta obećao isplatu. Civili u vojsci će, međutim, biti poslati kućama. Zbog fiskalne blokade Vlade biće zatvoreno i 19 muzeja i galerija, kao i zoološki vrt. Na prinudni odmor će biti poslato 400.000 službenika iz Ministarstva odbrane, 30.000 iz Ministarstva trgovine, 12.700 iz Ministarstva energetike i 18.481 iz Ministarstva transporta.

U Ministarstvu energetike će, međutim, 1.113 službenika zaduženih za nuklearni arsenal nastaviti da radi. Stejt department će moći da radi na ograničen vremenski rok, dok će sektor odbrane nastaviti vojne operacije. Ministarstvo obrazovanja će za državne škole izdvojiti 22 milijarde dolara.

Ozbiljne posledice

Obama je na nacionalnoj televiziji kritikovao republikance i rekao da će fiskalna blokada Vlade imati „veoma ozbiljne ekonomske posledice po narod, i to od ovog trenutka“ i dodao da će to svakako ugroziti oporavak SAD. „Sama pomisao da se teško ostvareni napredak nacije izloži riziku predstavlja vrhunac neodgovornosti, a nije moralo do toga da dođe“, rekao je Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari