Oko 70 tona cijanidnih soli moglo bi na proleće biti izmešteno iz lozničke Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK), najavio je direktor i jedini zaposleni u toj fabrici Mihajlo Gajić.

On je rekao da je FAK ušao među prioritetne fabrike u Srbiji iz kojih je neophodno u što kraćem roku otpremiti zaostale zalihe opasnih materija. – Za sada se ne zna tačno gde će biti odvezene, ali je sigurno da će to biti učinjeno. Najbitnije je da smo ušli u grupu prioriteta i samo je pitanje da se to obavi, a sve troškove snosiće država – kaže Gajić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja raspisalo je tender za izbor najboljeg ponuđača, koji bi već sa prvim danima proleća trebalo da izmesti cijanidne soli iz Loznice. U akciji države predviđeno je da se najpre prikupe sve opasne materije iz više fabrika širom Srbije, a onda zbirno upute dalje ka inostranom kupcu, pošto u Srbiji nema postrojenja za njihovo uništavanje.

Jedan deo cijanidnih soli uskladišten je u zatvorenom prostoru, a drugi deo od oko 20 tona pod vedrim nebom u dotrajalim plastičnim i metalnim buradima. Te otrovne materije korišćene su za potrebe termičke obrade metala, ali je njihova proizvodnja u fabrici prestala 1991. godine. Reč je o praškastim materijama koje se ne mogu samozapaliti ili ispariti, a opasne su jedino ako se unesu u čovekov organizam. Međutim, najveći problem je što se usled kiše i snega, pretvaraju u rastvor koji truje vodu i zemljište. Takve materije traže posebne uslove pakovanja, skladištenja i transporta, a izuzetno je važno da mesto gde je skladištena materija nakon njegovog izvoza bude naknadno provereno. Ukoliko se utvrdi da je zemljište zagađeno, ono se vadi, pakuje i transportuje zajedno sa cijanidnim solima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari