Na proslavi godišnjice Mojkovačke bitke istaknut značaj Cetinja u najtežim trenucima 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina, list „Vreme“ je pisao o stavovima sila Osovine godinu dana od početka rata, dok je „Pravda“ izveštavala o svečanom obeležavanju dvadesetpetogodišnjice Mojkovačke bitke.

List Vreme preneo je izveštaje nekoliko medijskih agencija Centralih sila u kojima se komentariše pozicija zaraćenih strana godinu dana od početka neprijateljstava.

U više nemačkih novinskih listova mogli su se naći tekstovi posvećeni godišnjici od početka rata i u svim tim listovima kao glavni pokretač rata označena je Engleska.

Na proslavi godišnjice Mojkovačke bitke istaknut značaj Cetinja u najtežim trenucima 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Pozicija Nemačke u tom trenutku ocenjena je pozitivno, uprkos očekivanjima neprijateljske strane, a većinom zahvaljujući vođi Rajha koji je „genijalno upravljao državnim brodom, koji je skovao nemački mač i upravljao njime“, navodi se u tekstu.

Zahvalnost je izražena i nemačkom ljudstvu koje je ginulo na frontovima, nemačkoj mornarici i vazduhoplovstvu, a za učešće u ratnim dejstvima obećana večna slava.

List Vreme preneo je i navode nemačkog lista „Dojče Algejmane Cajtung“ u kom se tvrdi da se Nemačka i Italija bore za reviziju 20. veka, i da se novo evropsko uređenje već vidi od Moskve i Bukurešta, pa sve do Madrida.

Protekla godina je u nemačkim medijima označena kao prekretnica ovog novog uređenja.

„Adolf Hitler, čovek proviđenja, izazvao je odluku ne samo o nemačkom pravu na život, već i o sudbonosnim pitanjima cele Evrope, pa i celog sveta“, navodi se u tekstu tog lista koji prenosi Vreme.

Slični navodi našli su se i u tekstovima španskih medija koji su borbu sila Osovine izjednačili sa borbom protiv kapitalizma i plutokratije, nepravičnog društvenog, privrednog i političkog sistema.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda izveštavao je o proslavi dvadesetpetogodišnjice Mojkovačke bitke na Cetinju.

Svečanosti su počele već u tri sata popodne obilaskom kroz varoš.

Sokolska župa i okupljeni građani organizovali su svečani doček beogradske delegacije.

Uz ovacije okupljenih Cetinjana sa zastavama i vojnu muziku održani su uvodni govori delegata iz Beograda, većinom pripadnika vojske.

Na proslavi godišnjice Mojkovačke bitke istaknut značaj Cetinja u najtežim trenucima 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Svi govornici su pre svega naglasili značaj Cetinja za nacionalni duh naroda i vere u uspeh koju je ulivalo i u najtežim trenucima.

Svečana povorka predvođena delegatima obišla je i manastir Cetinjski, gde je održan još jedan krug pozdravnih govora.

Episkop Lipovac je u svom govoru izrazio zahvalnost Sokolskoj župi za organizaciju proslave i naglasio podršku sveštenstva koje prepoznaje značaj Mojkovačke bitke.

„Mnogi su žrtvovali svoje živote za stvaranje naše velike otadžbine, ali bez žrtava ne može biti velikih rezultata“, izjavio je tom prilikom episkop Joanikije Lipovac.

U večernjim časovima svečanosti su se premestile u zgradu Narodnog pozorišta, gde je održano priznanje mojkovačkim herojima.

Pukovnici i generali koji su učestvovali u ovoj bitki održali su govore i opisali tok Mojkovačke bitke.

Svojim rečima podsetili su narod na poteškoće kroz koje je prolazila vojska u Mojkovačkoj bitki i time još jednom podsetili na značaj Cetinja za istoriju i duh naroda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari