Na protest zbog Savamale stiže podrška iz 10 gradova 1Foto: Miroslav Dragojević

Grupe građana i organizacije iz Subotice, Mladenovca, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Šapca, Kraljeva, Prijepolja, Požege i Niša pridružiće se sutrašnjem protestu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd pod nazivom „Nema straha, nema predaje“, koji će biti održan ispred Skupštine Grada u 18 časova.

– Protestu će se pridružiti Beli – Samo jako iz Mladenovca, Lokalni front iz Kraljeva, Udruženje predsednika skupština stanara iz Niša, Vojvođanski građanski centar i Podrži RTV iz Novog Sada, PAOR iz Zrenjanina, Kombinart iz Šapca, i grupe iz Subotice, Bora, Prijepolja i Požege, kako bi pružile podršku Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd u naporima da se istera na čistac bahato ponašanje političara i njihovih maskiranih pomagača – ističe za Danas Radomir Lazović iz Inicijative.

Kako ukazuje, ove organizacije će pomoći Inicijativi da se suprotstavi nameri vlasti da „novim lažima i podmetačinama zataška odgovornost gradskih i policijskih čelnika za fantomska rušenja u Savamali“. Naš sagovornik podseća, da je „Beograd na vodi“ proglašen za projekat od nacionalnog značaja samo mesec dana posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju i region 2014. godine.

– Građane i građanke Srbije niko nikada nije pitao šta misle o ovom projektu koji svi finansiramo iz budžeta Republike Srbije, niti je vođena diskusija o pravcima razvoja naših gradova. Da li je nacionalni značaj da svi građani imaju pijaću vodu, zdravstvo i školstvo po meri čoveka, pristojnu infrastrukturu do svakog sela ili je to pak izgradnja ekskluzivnog stanovanja, šoping mola i kule u Beogradu? Građani i građanke Srbije ne žele da im se vlast ruga ignorišući mnogobrojne zahteve da se ovaj projekat obustavi, da se počinioci noćnog rušenja i suspenzije pravne države u Hercegovačkoj ulici kazne, kao i da odgovorni nosioci javne vlasti odgovaraju – naglašava Lazović.

Sanja Kljajić iz Pokreta Podrži RTV, kaže za Danas da je saradnja sa Inicijativom Ne da(vi)imo Beograd prirodna, jer su protesti u Beogradu i Novom Sadu „išli jedan sa drugim“.

– To je nastavak saradnje, koja se proširila i na druge gradove u Srbiji, jer rušenje u Savamali nije samo pitanje Beograda, već svih nas. To je pitanje da li možemo da verujemo u državne institucije i da li one rade svoj posao. To je razlog zbog kojeg se održavaju protesti Inicijativa i Pokret Podrži RTV

Stevan Vlajić, Beli – Samo jako iz Mladenovca, ukazuje za naš list da je Mladenovac beogradska opština i da su direktno zainteresovani za dešavanja u Beogradu. Kako dodaje, zanima ih da li gradonačelnik Siniša Mali krši zakone, ukazujući da je rušenje u Savamali svakako i lokalna tema.

– Neophodno je da se protest proširi i prema provinciji i da se u njega uključe svi obespravljeni građani – navodi Vlajić.

Predrag Voštinić iz kraljevskog Lokalnog fronta, kaže za Danas da svako mesto gde se suspenduju institucije države postaje jedan novi „lokalni front“.

– Tu se, a ne kao i uvek, svako na svom pragu, bori za principe vladavine prava i pravnu državu. Naša borba koju smo započeli u Kraljevu bila bi besmislena ako bi se samo na to mesto i ograničila jer nema ničeg opasnijeg po društvo od odustajanja od borbe za opšte dobro i javni interes. Možda je nekome Savamala daleko, ali niko od nas nema prava da zaboravi da je nekome tamo bilo sve što je imao. Mi dolazimo da pružimo ruku onima za koje Inicijativa s pravom naziva žrtvama „davljenja“ Beograda – ukazuje Voštinić.

Sociolog Đokica Jovanović iz Udruženja predsednika skupština stanara iz Niša, podseća za naš list da ovo Udruženje od samog početka podržava Inicijativine proteste i dodaje da je plan za naredni period da se osnuje asocijacija organizacija koje će delovati na teritoriji cele Srbije.

– Borba će biti dugotrajna, i zavisiće od toga koliko građani budu imali snage da se bore za sebe i svoj interes. Koliko se budemo borili toliko ćemo uspeti da nateramo državu da poštuje zakone koje je sama i donela – ističe Jovanović.

Ko je tužilac – tajna

„Iako je od rušenja u Savamali proteklo više od pet meseci, tužilaštvo se jedino oglasilo da kaže da istraga još uvek nije pokrenuta i da tokom prikupljanja obaveštenja nisu naišli ni na jedan podatak koji bi javnosti bio značajan. Na pitanje koji tužilac postupa u ovom slučaju i pod kojim je brojem ovaj slučaj zaveden, odgovaraju da je to – tajna. Nakon žalbe, povodom ove odluke reagovao je i Poverenik za informacije od javnog značaja koji je upozorio na činjenicu da su u slučaju Savamala već utvrđeni brojni propusti u radu nadležnih organa i službi, što dodatno opravdava interes, kao i pravo javnosti da sazna informacije u vezi sa slučajem. Poverenik je zaključio i da odluka da se ime i prezime postupajućeg tužioca i broj predmeta o slučaju Savamala proglase tajnom, nije doneta u skladu sa zakonom, te naložio da ovi podaci budu objavljeni u roku od pet dana od dana prijema rešenja. Uprkos reagovanju poverenika i isteku roka, tužilaštvo i dalje skriva ove informacije“, ukazuju iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Sve više javnih ličnosti uz Inicijativu

Brojne javne ličnosti su podržale proteste Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, poput trenera Dušana Ivkovića, glumaca Branislava Trifunovića i Nikole Đuričkog, novinara Dragoljuba Draže Petrovića i Miše Vasića, glumice Bojane Maljević i rediteljke Minje Bogavac, muzičara Marčela, pisaca Marka Vidojkovića i Vladimira Arsenijevića, kao i strip crtača Marka Somborca i kompozitorke Kristine Kovač. Podršci su se pridružili i politikolog Vujo Ilić, Mia David, arhitektkinja i kustoskinja, ali i rediteljka i spisateljica Staša Koprivica, koja je izjavila: „I nakon svih ovih meseci, noć između 24. i 25. aprila 2016. i dalje traje. Ne smemo da dozvolimo da vreme izbriše istinu. Vidimo se na protestu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari