Delegacija španskih preduzetnika završila je juče dvodnevnu posetu opštini Pančevo i najavila za septembar ove godine novi dolazak s konkretnim predlogom u šta sve žele da ulože novac. Domaćin delegacije koju su činili Sebastijan Kabre i Pablo Treho, predsednik i potpredsednik Udruženja preduzetnika provincije Taragona u Španiji, bio je predsednik opštine Pančevo Srđan Miković.

Delegacija španskih preduzetnika završila je juče dvodnevnu posetu opštini Pančevo i najavila za septembar ove godine novi dolazak s konkretnim predlogom u šta sve žele da ulože novac. Domaćin delegacije koju su činili Sebastijan Kabre i Pablo Treho, predsednik i potpredsednik Udruženja preduzetnika provincije Taragona u Španiji, bio je predsednik opštine Pančevo Srđan Miković. On je novinarima saopštio da je španska delegacija upoznata sa strategijom razvoja ove opštine i da će od septembra, kada se očekuje usvajanje novog Generalnog urbanističkog plana, biti moguće izaći u susret većini njihovih želja.
Sebastijan Kabre je rekao da su Španci godinama unazad ulagali u latinsku Ameriku, a od pre pet godina okrenuli su se i istočnoj Evropi. O ulaganjima u Srbiju nisu ni razmišljali do pre mesec dana, kada je delegacija opštine Pančevo bila u poseti Taragoni. Prema njegovim rečima tada su prvi put saznali koliko su Pančevo i Taragona slični privrednom pogledu i da obe opštine imaju razvijenu hemijsku industriju i poljoprivredu.
Posle razgovora s pančevačkim privrednicima iz oblasti građevinarstva Kabre je najavio da će za Špance biti najinteresantnije da ulažu u nekretnine, pre svega u turističke kapacitete. On je najavio i da će, kao društveno odgovorna preduzeća, preduzetnici Taragona po potpisivanju Protokola o saradnji dva grada pokloniti Pančevu 12 hiljada evra za pomoć Domu slepih i šest hiljada evra za pomoć Domu za brigu o deci bez roditeljskog staranja.
Za jesen se najavljuje i proširenje saradnje Taragone i Pančeva kroz razgovore s gradonačelnikom ove španske provincije koja je i sama prepoznala interes za početak ulaganja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari