Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin predstavnicama 38 ženskih udruženja, organizacija, klubova i društava iz pokrajine uručio je računarsku opremu koje je donirao resorni sekretarijat zajedno sa Austrijskom razvojnom agencijom ADA.


– Osnivanje udruženja seoskih žena i njihov uspešan rad, čiji broj i značaj stalno rastu, a koje već i danas premrežavaju čitavu Vojvodinu od severa Bačke do južnog Banata, jedan je od najznačajnijih koraka u borbi za zaustavljanje iseljavanja sa sela i očuvanje Vojvodine onakve kakva je oduvek bila i kakvu volimo. Aktivizam, projekti i energija seoskih žena i njihovih udruženja takođe treba da olakšaju i ubrzaju ne samo očuvanje, nego i transformaciju vojvođanskog sela. Oprema koju dodeljujemo ženskim udruženjima u saradnji sa našim evropskim partnerima i prijateljima treba da omogući našu međusobnu povezanost i informisanost, a u narednom periodu i da pomogne u pripremi i realizaciji izuzetno važnih projekta vezanih ne samo za poboljšavanje položaja, društvenog i ekonomskog, seoskih žena, već i samog sela u našoj pokrajini. Zato su računari i sticanje elektronske pismenosti i osposobljavanje za pisanje evropskih projekata i njihovo vođenje, uz druge elemente nove opreme, bili jedan od prioriteta. Računarsku opremu će ovog puta dobiti 38 organizacija, a mi smo tokom poslednjih meseci podelili i 47 televizora, opet u saradnji sa ADA – rekao je Vasin.

Pokrajinski sekretar za rad je takođe predstavio naredne etape projekta revitalizacije sela i zaustavljanja odliva mladih iz seoskih sredina, kao i nove zajedničke akcije ženskih seoskih organizacija. Pre svega u sklopu težnji za veću ekonomsku sigurnost i razvoj ženskog preduzetništva, predstoji veliki projekat razvoja poljoprivredne proizvodnje organske hrane na malim parcelama čiji su vlasnici žene. Uz to, predstoji još jedan projekat revitalizacije sela, u okviru koga će napuštene i prazne seoske kuće najpre biti renovirane, a potom ponuđene besplatno, mladim bračnim parovima, na desetogodišnje besplatno uživanje.

– Za svako selo, ili grupu od nekoliko zaselaka, biće obezbeđena pedijatrijska i ginekološka, kao i veterinarska ambulanta. U selu će biti otvorena i posebna radnja – prodavnica, čiji će zajednički obrazac biti ustanovljen sa iskustvima velikih trgovinskih lanaca, a planirano je i stvaranje uslova za bolji otkup i zajednički izvoz organske i druge hrane i proizvoda u zemlje EU – kazao je Vasin.

Ženska romska udruženja

Na spisku dobitnika računara bilo je i sedam ženskih romskih udruženja, a direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović rekao je da su Romkinje dvostruko diskriminisane – i kao žene i posebno kao pripadnice zajednice koja je i dalje daleko od pune integracije u društvo u kome žive. „Stoga su i njihove organizacije, posebno one u manjim sredinama gde je njihov položaj još teži, i sva udruženja u kojima same žene rade na pružanju dodatnih mogućnosti za edukaciju, razvoj preduzetništva ili poboljšavaju vidljivost problema diskriminacije, neobrazovanosti i ekonomske zavisnosti, od najveće važnosti ne samo za ruralne, nerazvijene nego i za sve u Vojvodini“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari