U nedjelju su u Crnoj Gori održani lokalni izbori u 12 opština, na kojima je, prema preliminarnim podacima, Demokratska partija socijalista osvojila 168, Socijalistička narodna partija 77, Demokratski front 71, Socijaldemokratska partija 38, Bošnjačka stranka 31, Pozitivna sedam i Liberalna partija dva odbornička mandata. Sem u glavnom gradu, Podgorici birači su novu vlast birali i u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Rožajama, Šavniku i Gusinju.


Prema predviđanjima analitičara odnos Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke biće tema analiza tokom sastavljanja postizbornih koalicija. U šest opština, vlast zavisi od SDP-a. Moguće je da DPS napravi koaliciju sa BS u Rožajama, pod uslovom da vladajuća partija otpiše Nusreta Kalača, o čemu se spekuliše. BS bi, takođe, mogao sa DPS-om napraviti koaliciju u Plavu, gdje je vladao sa SDP-om, dok su DPS-u u Bijelom Polju, u kojem je u prethodnom sazivu činio vlast sa SDP-om, dovoljna dva odbornika BS. SDP bi na to mogao odgovoriti savezima sa opozicijom u Kolašinu, Pljevljima, Baru, Podgorici.

Prema preliminarnom izvještaju Izborne komisije Bijelo Polje, DPS je na izborima u nedjelju osvojio 19 odborničkih mandata. S obzirom da DPS-u fali jedan mandat za apsolutnu vlast, tražiće koalicionog partnera a, kako sada stvari stoje, to će biti pet odbornika SDP-a, koji je inače dugogodišnji koalicioni partner DPS-a, ili dva odbornika Bošnjačke stranke. Nosilac izborne liste DPS-a Aleksandar Žurić kazao je da su poboljšali rezultat u odnosu na prošle lokalne izbore.

– Najvažnije je da je DPS poboljšao rezultat u odnosu na prethodne izbore i dobio snažnu podršku da završi projekte koje je počeo. Imamo veoma širok koalicioni kapacitet i razgovaraćemo sa svima, rekao je Žurić.

Dosadašnji koalicioni partner DPS-a – SDP na ovim izborima je samostalno nastupila u Bijelom Polju i osvojila pet mandata. S obzirom da su ove dvije partije do sada bile vlast u Bijelom Polju predviđanja su da bi bilo „prirodno“ da i dalje nastave zajedno, odnosno da naprave postizbornu koaliciju. U ovoj partiji kažu da su otvoreni za koalicionu saradnju sa svima koji žele da ostvare programske ciljeve ove partije. Nosilac liste SDP-a Tufik Bojadžić rekao je da su prezadovoljni izbornim rezultatom, koji im omogućava da razgovaraju sa svim partijama.

– Imamo ozbiljan tim ljudi koji mogu da budu učesnici vlasti, na bazi principa. Da formiramo ozbiljnu vlast koja će voditi bržem i boljem razvoju Bijelog Polja, izjavio je Bojadžić.

Nosilac liste Bošnjačke stranke Redžad Sijarić kaže da je zadovoljan sa osvojena dva mandata, iako su projektovali bili da imaju jedan više.

– Što se tiče postizbornih koalicija, znamo da DPS matematički sa nama ima apsolutnu većinu. I ne bježimo od koalicije, uz poštovanje svih uslova koji su za to potrebni. A to je, između ostalog, deset odsto mjesta u vlasti, kazao je Sijarić.

DPS opozicija u Plavu?

U Plavu su Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka osvojile po sedam mandata, DPS 11, ali će možda ostati opozicija u ovoj opštini. Socijalistička narodna partija je osvojila tri mandata, Demokratski front dva i jedan Građanska inicijativa Iber Hoti. Nosilac liste Bošnjačke stranke u Plavu i dosadašnji predsednik opštine Orhan Šahmanović izjavio je da je postignut koalicioni sporazum između njegove stranke, SDP, SNP i Albanske građanske inicijative Iber Hoti.

DPS većina izmakla za jedan glas

Na lokalnim izborima u Bijelom Polju DPS je dobio 12.614 glasova, odnosno 19 mandata. SNP je osvojio 4.484 glasa, što znači sedam odborničkih mandata. Treći je SDP sa 3.474 glasa ili pet odbornika. U lokalni parlament ušla su i dva odbornika BS-a, za koje je glasalo 1.659 birača.

Uspeh u Pljevljima

Kao izuzetan uspeh DPS smatra se i to što je ta stranka u Pljevljima, gde je do sada bila u opoziciji, osvojila 17 mandata, dok je Demokratski front u tom gradu dobio samo šest mandata. Koalicija SNP i novoosnovanog Pokreta za Pljevlja, dobila je 11 mandata. Na lokalnim izborima u Rožajama najviše, 17 mandata u lokalnom parlamentu, osvojila je Bošnjačka stranka, DPS 12, SDP četiri, BDZ u Crnoj Gori jedan mandat. Rožajski parlament ima 34 odbornika i BS je potreban jedan za većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari