Na Rudniku održan protestni skup protiv geoloških istraživanja na toj planini 1Foto: Pixabay/Svet4o_ (Ilustracija)

Oko 150 građana protestovalo je u planinskoj varošici Rudnik kod Gornjeg Milanovca protiv najavljenih geoloških istraživanja, a od lokalne vlasti tražili su da kaže ko stoji iza radova i zašto građani ništa nisu pitani.

Organizator protesta Aleksandar Nedeljković, iz varošice Rudnik, rekao je da građani zahtevaju prekid svih pripremnih radova i aktivnosti oko geoloških istraživanja jer strahuju ona mogu ugroziti vode, vazduh i ceo ekosistem na Rudniku i okolini.

„Kao otac želim da moja deca ostanu na svom pragu u očuvanoj prirodi, na zdravom vazduhu i sa bistrom vodom, u modernoj Srbiji. Poručujem svima koji misle da se igraju sa našom budućnošću i zdravljem da smo svi kao jedan i da ne damo Rudnik“, rekao je Nedeljković.

Na skupu su govorili i predstavnica Udruženja građana „Mladi Milanovca“ Kristina Milošević i član Opštinskog veća Topole Dragan Jovanović koji je naveo da je Topola uspela da stopira geološka istraživanja na delu svoje rudničke teritorije.

Na protestu je istaknut zahtev opštinskom rukovodstvu Gornjeg Milanovca da javno iznese podatke kakva se geološka istraživanja spremaju na 85 kvadratnih kilometara planine Rudnik, ko stoji iza toga i zašto građani ništa nisu pitani.

Protestu na Rudniku prisustvovali su i građani iz Topole, Gornjeg Milanovca, Čačka, Kragujevca, Šapca, odbornici opozicione grupe građana u Skupštini Gornjeg Milanovca „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac – Milisav Mirković“ i Nebojša Zelenović iz pokreta „Zeleni dogovor za Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari