Na zvaničnom sajtu Evropske unije, u obilju informacija iz svih oblasti, našao se i grad Požarevac, koji je istaknut kao vema pozitivan primer saradnje povodom zbrinjavanja 105 pripadnika romske nacionalnosti, izbeglih sa Kosova. Radi se o situaciji od pre 11 godina, kada je zajedničkim naporima, planirano i konačno izgrađeno 20 savremenih kuća, čime se za njih „život vratio“.


Na sajtu Unije je navedeno da su pre toga ove porodice živele ilegalno u naselju od kartona i zarđalog lima bez ikakvih higijenskih uslova a da su, zajedničkim naporima Evropske unije i Grada Požarevca koji je obezbedio neophodnu infrastrukturu, stvoreni svi uslovi za normalan život tih izbeglih lica kao i za školovanje dece.

Da podsetimo, u Uzun Mirkovoj u Požarevcu predati su na upotrebu novoizgrađeni objekti a ukupna vrednost ovog humanitarnog naselja iznosi oko 390.000 evra od čega su sredstva Evropske unije 260.000 evra. Prisustvovali su: potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, šef delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Vensan Dežer, komesar Republičkog komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić, direktorka humanitarne organizacije ASB, Edit Valmajer, narodni poslanik Žarko Pivac, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, predsednik Skupštine grada Miomir Ilić sa sradnicima, predstavnici romskih udruženja kao i direktori javnih preduzeća i ustanova.

– Naravno, za isticanje našeg grada od strane Evropske unije u smislu odličnog primera za sve druge, mogu da imam samo najpozitivniji komentar, izjavila je Vukica Vasić, zamenica gradonačelnika Požarevca. Naši zajednički napori dali su rezultat koji je prepoznat kao izuzetno pozitivan i označeni kao primer dobre prakse kao i da se ovakav oblik saradnje jednog grada sa Evropskom unijom preporučuje kao smernica i drugim gradovima sa istom ili sličnom problematikom, navodi Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari