Poslednje analize o stanju voda u jezeru Palić govore da je situacija znatno bolja nego pre par meseci kada je alarmantno saopšteno da je voda u jezeru do te mere zagađena da je kupanje nepreporučljivo.

Prema poslednjim podacima, prisustvo fekalnih bakterija, koje su bile i najsigurniji znak da je nivo zagađenosti prešao u „crveno“, je minimalno, i ne predstavlja uzrok zagađenosti jezera u drugom i trećem sektoru jezera. U taj deo jezera pristiže pročišćena voda i ona doprinosi uspostavljanju biološke ravnoteža i procesu samopročišćavanja.

Jezero se, međutim, sa ovim rezultatima nikako ne može smatrati „izlečenim“ pa je njegova sanacija posao koji tek predstoji, a lokalna samouprava konkretno je tome pristupila potpisivanjem sporazuma sa Institutom „Jaroslav Černi“, koji bi trebalo da do kraja januara naredne godine izradi bazni dokument o sanaciji jezera, na osnovu kojeg će početi radovi na tome, ali i krenuti u obezbeđivanje novca za taj veliki poduhvat, koji kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora prevazilazi mogućnosti Subotice, pa i Srbije.

Posao na sanaciji jezera se smatra poduhvatom stoleća, i u prvoj fazi izrade planova sanacije biće potrebno uložiti 14,7 miliona dinara. A jedan od prvih zadataka na čišćenju jezera jeste vađenje mulja, nataloženog tokom prethodnih decenija, a procene se kreću oko 700 tona.

Sanacija Palićkog jezera, koje je proteklih godina zbog visokog stepena zagađenosti i velike količine nagomilanog mulja dospeo na ivicu ekološke katastrofe, verovatno će trajati nekoliko godina, i trebalo bi da kada se okonča obezbedi dotok čiste vode u jezero i dovede ga na nivo kvalitetne turističke destinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari