Na Skupštini DS pravo glasa ima 1.556 delegata 1Foto: FoNet/ Demokratska stranka

Na Izbornoj skupštini Demokratske stranke pravo glasa imaće 1.556 delegata. To je za naš list potvrdio predsednik Organizacionog odbora Goran Ćirić.

On međutim nije odgovorio na pitanje koliko je članarina uplaćeno, s obzirom na tvrdnje mnogih iz DS da se one uplaćuju „na veliko“ i da ih je između 40.000 i 50.000, iako realno nema toliko aktivnih članova. Odgovor nismo dobili i na pitanje da li je toliki broj delegata realan u odnosu na podršku koju DS ima među građanima, jer kako su nam rekli naši izvori, ovoliki broj delegata za stranku sa tako malom podrškom građana je neuobičajen. „Nit manje podrške, nit više delegata“, kažu naši sagovornici. Postoje sumnje, kako navode naši izori, da se brojem delegata i članarina manipuliše kako bi pojedini kandidati bili u prednosti, što je čini se uobičajena praksa u DS.

Ipak, ovo je najmanji broj od 2004. prema izveštajima medija o izbornim skupštinama demokrata.

Bojan Pajtić, bivši predsednik DS, za naš list kaže da ga je porazilo saznanje da će DS ponovo birati svoje rukovodstvo na delegatskoj skupštini. On podseća da su 2016. svi članovi stranke birali rukovodstvo, čime je podignut nivo demokratičnosti političkog života u našoj zemlji.

– Ne znam zašto je Organizacioni odbor, nakon što je stranka pala na samo 2 odsto podrške, odlučio da, umesto da neposredne izbore u stranci iskoristi kao argument kojim objašnjavamo zašto je DS potrebna Srbiji, sazvao delegatsku skupštinu. Kao da su želeli da poruče da DS nije sposobna da bude bolja od većine političkih organizacija u ovoj zemlji. Da bi glib bio dublji, uplaćeno je oko 50.000 članarina, jer je broj članova kriterijum za određivanje koji odbor ima koliko delegata. A jasno je da DS, u ovom trenutku nema više od 5.000 aktivnih članova. Dakle, 90 odsto uplaćenih članarina su fiktivne, odnosno, uplaćene su za članove koji odavno nisu aktivni, ili su odavno članovi nekih drugih organizacija. Šamar za šamarom za sve nas koji verujemo ili smo verovali u DS – navodi on, komentarišući broj delegata.

Kako dodaje, ako su izbori u DS delegatski, a čak trećina aktivnih članova će biti delegati, 1.500 od ukupno 5.000 aktivnih, postavlja se pitanje zašto se ova farsa nastavlja i zašto izbori nisu odloženi i organizovani kao neposredni izbori na kojima svaki član može da glasa.

Kako nam objašnjavaju naši sagovornici iz DS, delegati su po funkciji članovi Predsedništva, Glavnog odbora, Izvršnog odbora i ostalih organa. S obzirom na to da su izbori delegatski, predlažu ih gradski i opštinski odbori. Kriterijum za broj delegata koje odbori predlažu su veličina mesta iz koga je odbor, rezultat na poslednjim održanim lokalnim izborima i broj uplaćenih članarina.

Prema podacima koji se mogu naći na internetu u izveštajima medija, na izbornoj skupštini DS 2014. na kojoj su se za funkciju predsednika nadmetali Dragan Đilas i Bojan Pajtić, a pobedio je Pajtić, bilo je prisutno 2.756 delegata od ukupno 3.288. Dve godine ranije, u nadmetanju Đilasa i Branimira Kuzmanovića, Skupština je imala 3.200 delegata, a verifikovano je prisustvo 2.881 delegata, koji su izglasali Đilasa. Na izbornoj skupštini 2010., kada je Boris Tadić bio jedini kandidat za predsednika, bilo je prisutno 2.744 verifikovana delegata, a prema nepotvrđenim informacijama iz 2004. kada je takođe Tadić izabran za predsednika skupštini je prisustvovalo 1.844 delegata.

„DS najjača stranka sa više od 190.000 članova“

Na zvaničnoj internet prezentaciji DS, u odeljku „O stranci – DS danas“ piše da je „DS najjača politička stranka u Srbiji sa preko 190.000 članova, 2 pokrajinska odbora, 25 okružnih, 23 gradska i 170 opštinskih odbora. U okviru stranke deluju Demokratska omladina i Forum žena, kao i Centar resornih odbora, Centar za edukaciju, Istraživačko-izdavački centar…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari