Na Slano Kopovo sleteće 17.000 ždralova 1Foto - Danilo Gurjanov

Ljubitelji prirode i ptica okupili su se u Rezervatu prirode Slano Kopovo kod Novog Bečeja, gde je proteklog vikenda organizovano posmatranje seobe ždralova.

Procena je da se na ovoj lokaciji trenutno nalazi više od jedanaest hiljada ždralova, ali ih uskoro može biti i preko 17.000.

Fenomenu seobe nepreglednih jata ovih ptica posvećena je manifestacija pod nazivom Festival ždralova, koja okuplja značajan broj mladih i učenika, a ove godine održana je četvrtu godinu. Silvija Šimončik, stručna saradnica u SRP „Slano Kopovo“, kaže da je ovaj rezervat jedinstven po mnogo čemu, ali je najpoznatiji kao najjužnije područje masovnog okupljanja ždralova na njihovom putu sa severa Evrope, ka jugu i Africi.

– Ovo je prava prilika da posetioci vide ždralove i učestvuju u njihovom prebrojavanju. U okviru ovogodišnjeg programa festivala imali smo i organizovano prstenovanje ptica, tako da su se deca upoznala i sa ovom tematikom i njenim značajem. Razne kreativne i edukativne radionice već su postale tradicija. Festival ždralova, koji je juče po četvrti put održan u prelepom okruženju vizitorskog centra na Slanom Kopovu, osmišljen je, najpre, kao edukacija dece o ovom rezervatu, pticama i prirodi uopšte, ali i kao prilika da se na jedan dan stopite sa prirodom i uživate nadomak grada.

– Učenica mi je oduševljeno rekla da je naša mala avantura na Slanom Kopovu sto puta bolja od mobilnog telefona. To govori koliko je ovo iskustvo fantastično za decu. Videli su i naučili mnogo toga, proveli su lep dan u prirodi i na svežem vazduhu, igrali su se, kotrljali niz padinu, i radili sve one stvari koje i jesu normalne u njihovom uzrastu, priča učiteljica Mira Stevković.

Slano Kopovo je značajno i zaštićeno područje kada su u pitanju biljke koje se tu nalaze, ali i kada su u pitanju ptice. Najpoznatije je ipak po ždralovima, kojima je ovaj specijalni rezervat važno mesto masovnog okupljanja na njihovom jesenjem migratornom putu sa severa Evrope, preko Panonske nizije, Bosne i Hercegovine, Jadrana i Italije, do severa Afrike. Na Slano Kopovo u novembru ponekad sleti i do 17.000 ždralova. Lovačko udruženje Novi Bečej, kao upravljač SRP „Slano Kopovo“, organizator je Festivala ždralova.


Prelete više hiljada kilometara

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da nam pažnju prvo skreće karakteristično oglašavanje ovih prelepih ptica, a potom i velika jata koja klinasto lete. Ždralovi su najkrupnije ptice selice koje iz srednje i severne Evrope u jesen spas od jakih zima i nedostatka hrane traže u toplom Sredozemlju, prevaljujući opasan i iscrpljujući put od više hiljada kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari