Na službeni zadatak u Potočare bez dnevnica? 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Iako je služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti već dva puta naložila MUP-u Srbije da objavi informacije o angažovanju 19 policijskih službenika u Potočarima 11. jula 2015., kada je napadnut tadašnji premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić, MUP mesecima to odbija da učini, saznaje Danas.

Naime, MUP praktično od juna prošle godine odbija da Sindikatu policije Sloga dostavi podatke o slučaju „Potočari“, kada su prema tvrdnjama dvojice, sada već bivših, policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, 19 pripadnika MUP-a Srbije, po usmenoj naredbi nadređenih, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare kako bi, takođe tajno, snimali komemorativni skup.
Služba Poverenika je 3. jula ove godine ponovo naložila MUP-u da Sindikatu policije Sloga dostavi informacije, među kojima su predmet formiran povodom radnog angažovanja policijskih službenika u Potočarima, naloge za službeno putovanje u inostranstvo, odobrenje Kabineta ministra za putovanje i angažovanje u inostranstvu, te dokumente iz kojih se može saznati da su policijskim službenicima isplaćene dnevnice.

MUP je imao dva dana da po rešenju Poverenika te informacije dostavi ovom policijskom sindikatu, ali to nije učinio. Sledeći korak koji može da uradi služba Poverenika je da pokrene upravni spor protiv MUP-a tužbom Upravnom sudu u Beogradu.

Navode iz dokumenta Poverenika u koji je Danas imao uvid, potvrđuje i Dragan Žebeljan, predsednik Sindikata policija Sloga, koji za naš list dodaje da po završenom zadatku, zaposlenima koji su bili radno angažovani u Bosni i Hercegovini, odnosno koji su poslati u Potočare tajno i nezakonito, poslodavac, tj. MUP nije utvrdio pravo na deviznu dnevnicu niti su dnevnice isplaćene. I Dumanović potvrđuje za naš list da mu dnevnica nije isplaćena.

Podsetimo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine nedavno je saopštila da nije bila obaveštena o dolasku 19 pripadnika Odeljenja za opservacije i dokumentovanje MUP-a Srbije na komemorativni skup u Potočarima 11. jula 2015. Kako je navedeno u odgovoru Direkcije upućenom Sindikatu policije Sloga, imena policijskih službenika Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića ne nalaze se na spisku članova delegacije, niti pripadnika fizičke zaštite Aleksandra Vučića.

Dumanović i Trbović su u avgustu prošle godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika Odeljenja za opservacije i dokumentovanje (OOD), Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a, i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup. NJihove krivične prijave su ubrzo odbačene, a potom su 31. decembra 2016. uhapšeni. U međuvremenu su ostali i bez posla, a podignuta je i optužnica da su odavali službene tajne.

Pripremno ročište po tužbi protiv Dumanovića i Trbovića biće održano 21. septembra u Višem sudu u Beogradu. Inače, prema zakonima BiH, pripadnici snaga bezbednosti strane države ne mogu sprovoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države. To je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je izjavio da pripadnici stranih bezbednosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji te države bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

Odluka na Pašaliću

Služba Zaštitnika građana sprovela je postupak kontrole postupanja policije u slučaju hapšenja dvojice bivših policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, ali će odluku o načinu okončanja postupka doneti novi ombudsman Zoran Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari