Kiša i sneg koji danima padaju izazvali su poplave i klizišta u Sloveniji, Italiji i na jugu Austrije, gde je proglašena opasnost najvišeg stepena zbog visine napadalog snega. Području Julijskih i Karavanskih Alpa prete snežne lavine. U slovenačkom primorju, zbog previsoke plime poplavljeni su delovi većine gradova uz more.

Sa druge strane na Balkanu, u Rumuniji i Bugarskoj danima besne jaki vetrovi, zbog kojih su mnoge luke poput Varne zatvorene. Jaka košava u dolini Dunava izazvala je i štetu na dalekovodima, pa su pojedina mesta ostala bez struje.

Evropski sistem za upozoravanje na vremenske nepogode, Meteoalarm, za skoro celu Italiju i jug Austrije proglasio je opasnost crvenog, najvišeg stepena, jer u tim područjima većdanima pada sneg, a u austrijskoj Koruškoj očekuje se još 70 centimetara novog belog pokrivača. Veliki sneg u južnoj Austriji blokirao je puteve, oborio drveće i ostavio oko 3.000 domaćinstava bez struje. Škole i obdaništa u delovima Koruške i Istočnog Tirola su zatvorene.

Zbog velikih kiša i porasta vodostaja reke Raše juče je iz svojih domova u gradiću Raša u Istri evakuisano više porodica, a na području ove reke je proglašeno vanredno stanje. Ukupno deset porodica iz ovog mesta je evakuisano jer je voda probila deo nasipa i poplavila kuće, stanove, ali i puteve i mostove. Vanredne mere odbrane od poplave su proglašene u još nekim područjima Hrvatske. More, koje se tokom pretprošle noći naglo podiglo, poplavilo je i deo Jadranske magistrale kroz Karlobag, zbog čega je bio u prekidu saobraćaj.

Najgori početak zime u Britaniji

Lonodon – Velika Britanija se suočava sa najhladnijim početkom zime u poslednjih 30 godina, a hladno vreme će se zadržati i sledeće nedelje, saopštio je Hidrometeorološki zavod te zemlje. Meteorolozi navode da je prosečna temperatura u prvoj trećini decembra iznosila 1,7 stepeni, što je drastično manje od uobičajenog proseka od 5,2 stepena Celzijusa. „Ove niske temperature su totalni kontrast blagim zimama poslednjih godina“, naveli su meteorolozi u svom izveštaju. Direktor britanskog meteorološkog centra, prognostičar Nik Grejem najavio je da će i sledeće nedelje hladne vazdušne struje kružiti iznad te ostrvske zemlje, te će biti mraza i poledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari