U novom izveštaju Kancelarije vlade SAD za odgovornost navodi se da se trenutno na „terorističkoj listi“ vlade nalazi više od tri četvtine miliona imena, što podstiče zabrinutost da je lista možda postala suviše dugačka.
U studiji vladine kancelarije za odgovornost navodi se da lista terorističkog centra sadrži više od 755.

U novom izveštaju Kancelarije vlade SAD za odgovornost navodi se da se trenutno na „terorističkoj listi“ vlade nalazi više od tri četvtine miliona imena, što podstiče zabrinutost da je lista možda postala suviše dugačka.
U studiji vladine kancelarije za odgovornost navodi se da lista terorističkog centra sadrži više od 755.000 imena. Ali, postoji mogućnost da se mnogi potencijalno osumnjičeni na listi vode pod različitim imenima i nadimcima, pa zbog toga istražitelji nisu sasvim sigurni koliko je zaista pojedinaca zastupljeno na listi. Zvaničnici iz terorističkog centra saopštili su u septembru da je broj pojedinaca na listi bio oko 300.000.
Senator Džo Liberman, predsednik Komiteta za državnu bezbednost u Senatu američkog Kongresa, izjavio je da „prava veličina“ liste izaziva zabrinutosti. Senator iz Konektikata kaže da lista sadrži čak možda i više imena od 755.000.
„U julu 2004. na listi je bilo zastupljeno 158.000 imena kao i nadimaka osumnjičenih osoba“, izjavio je Liberman na saslušanju u Komitetu povodom terorističke liste. „Od maja ove godine zabeležen je rekordan produžetak liste, koja samo pet meseci kasnije sadrži 860.000 imena. To je povećanje od gotovo 500 odsto za samo tri godine“.
Timoti Sparapani, pravnik u američkoj Uniji građanskih sloboda apelovao je na Kongres da pritegne i pooštri nadgledanje procesa „pre nego što svi postanemo sumnjivi u očima Terorističkog centra“.
Izveštaj vladine kancelarije za odgovornost navodi da su vladine kancelarije našle pojedince koji su se pojavili na listi 53.000 puta od kada je sistem startovao u decembru 2003. Taj broj uključuje ponavljanja imena istih pojedinaca više puta.
Zamenik pomoćnika sekretara za državnu bezbednost Pol Rozenvejg kaže da se ponavljanja mogu sprečiti samo isticanjem i fotografije osumnjičenog, ali i dodaje da je „sadašnjim bezbednosnim merama sprečeno da hiljade opasnih ljudi da uđu u SAD, uključujući i pojedince osumnjičene za terorizam, ubistva, silovanja, trgovinu drogom i ljudima“.
Jučerašnji izveštaj prati u stopu izveštaj generalnog sekretara Ministartsva pravde, koji je izrazio zabrinutost povodom kvaliteta nekih podataka na terorističkoj listi, ali i ukazao na trend nastavka poboljšanja u bezbednosnom sistemu.
Liberman i senator Suzan Kolins iz države Mejn, izjavili su da su zabrinuti izveštajem da je Meksikanac, koji boluje od tuberkuloze bio sposoban da prođe granicu u uđe u SAD 20 puta, a da ga niko ne zaustavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari