Među 27 osoba čija su imena navedena na spornom spomeniku pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu, najmanje sedmoro su ubijeni kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), saznaje Danas. To praktično znači da postoje i formalno-pravni razlozi da se spomenik ukloni, ili bar sklone imena sedmorice pripadnika OVK, jer oni ne podležu Zakonu o amnestiji iz 2002. godine, kažu u Preševu albanski izvori.

Autor vesti na portalu presheva.jot (Preševo danas) je Nefail Malići, koji je zbog neprofesionalnog odnosa prema novinarstvu dobio otkaz u redakciji agencije presheva.com.

– Ovaj nepromišljeni potez osudile su i organizacije Albanaca iz Zapadne Evrope, što je još jedan dokaz koliko ovakvi natpisi mogu da izazovu štete i unesu nemir, a to se u Preševu oseća – navodi Driton Salihu, urednik portala presheva.com.

Albanci ocenjuju da bi moglo da dođe do nasilnog rušenja spomenika, ali možda i težih incidenata ukoliko to pokušaju ekstremne grupe iz Beograda ili drugih gradova Srbije, kao što je bio slučaj sa trinaestočlanom grupom koja je uhapšena na naplatnoj rampi kod Niša.

Spomenik koji je otvoren bez velike pompe 16. novembra u centru Preševa pored zgrade skupštine opštine nije postavljen u skladu sa propisima koje predviđa Zavod za zaštitu spomenika iz Niša, na šta je upozorio i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije.

– Mislim da plasiranje informacija o novim sukobima na jugu Srbije pre svega unosi strah kod ono malo preostalih Srba u Preševu i otuda mislim da su državne institucije na potezu, jer ovo nije provokacija prema pojedincima, već prema institucijama sistema – navodi Dragoljub Filipović iz SPS u Preševu.

Svetislav Veličković iz Odbora za ljudska prava u Bujanovcu smatra da se iza ovakvih provokacija krije namera „poništavanja simbola države Srbije u ovom regionu“. „Počelo je sa zastavom, spomenicima, prekrštavanje juga Srbije u Preševsku dolinu i najnovije prizivanje oružja zahteva ozbiljnu analizu situacije na terenu“, veli Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari