Na stovarištima u Zrenjaninu jagma za ogrevom 1Foto M.Pudar/Danas

Slike uglja na gomilama i paleta drva za loženje, snimljene zimus na stovarištima Ogreva u Zrenjaninu, više ne mogu da se vide iako je potražnja za ogrevom nikad veća.

I Zrenjaninka O.M. kupila je početkom maja ogrveno drvo i poređala ga u svome dvorištu, što smo zabeležili kamerom. Kaže da ju je to sve koštalo oko 19.000 dinara po paleti, sa prevozom i istovarom.

„Kupovali smo ranijih godina drvo ali krajem leta, a sad smo zbog moguće krize sa energentima požurili. Grejemo se na gas ali ako ga ne bude bilo, ložućeno kaljeve peći“, priča ova penzionerka.

U jednom od stovarišta ogreva u Zrenjaninu objašnjavaju da rasprodaju sve što dobiju, pa nema zaliha.  Kupci se, kako kažu, žale na visoke cene ali kupuju.

A sve je poskupelo, i briketi, i pelet, drvo i ugalja. Briketi od bukve bili su u januaru 27,90 dinara a sada su 33,90 dinara za kilogram. Paleta ogrevnog drveta, koja sadrži 1,8 kubika drva, u januaru je koštala 15.990 dinara a sada košta 18.490dinara.

„Trenutna ponuda nije tako velika kaa zimus, nudi se ugalja lignit i to na poručivanje i drvo bukve za loženje, dok je zimus bilo i hrasta u ponudi.Ugalj „pljevlja“ u Zrenjaninu se zimus prodavao po ceni od 12.793 dinara za tonu, bez utovara i transporta. Sada on košta 15.820 bez utovara, odnosno 16.990 sa utovarom i pzevozom za teritoriju Zrenjanina“, objašnjava poslovođa stovarišta Ogrev u železničkoj ulici.

Kako kaže, to su cene ali uglja trenutno nema, sve zalihe su raspordate pa se čekaju nove isporuke

A u ovom stovarištu briketi se prodaju za 33,90 dinara po kilogramu, doks u zimus  koštali su 27,90 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari