Na suđenju pripadnicima grupe Ljuba Milovića odbrana osporavala nove dokaze 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Na suđenju pripadnicima grupe odbeglog crnogorskog policajca Ljuba Milovića, koji se terete za pranje više od šest miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom kokaina, advokati odbrane su se referisali na nove dokaze Tužilaštva za organizovani kriminal koje su dostavljeni sudu i braniocima na prethodnom ročištu.

Reč je o, kako je ranije objasnila predsednica sudskog veća, dokazima koji se već nalaze u spisima predmeta i u obrazloženju optužnice, a na osnovu kojih Tužilaštvo dokazuje ko je konkretno od optuženih koristio koji nalog na „skaj“ aplikaciji za zaštićenu komunikaciju, javlja N1.

Najdetaljnije je nove dokaze i predloge Tužilaštva osporavao Jugoslav Tintor, branilac prvookrivljenog Ljuba Milovića. Tintor se protivio predloženom veštačenju fotografija iz ličnih isprava Ljuba Milovića, koje bi trebalo da obavi MUP.

„Mi kao odbrana smatramo da MUP ne može biti nepristrasan prilikom veštačenja, jer oni su inače i involvirani u ovaj postupak. Nešto što im ranije nije pošlo za rukom, sada treba da isprave“, kazao je Tintor i dodao da u podnesku koji je dostavilo Tužilaštvo postoje „kontroverzni“ dokazi.

„Ovaj predmet počinje u avgustu 2022. godine. Mog klijenta do tad nema nigde, samo se navodi neko N.N. lice. Nema ni imena ‘Ljubo’, ni prezimena ‘Milović’, ali tri meseca ranije u medijima počinje suđenje pre suđenja, iznose se materijali sa ‘skaja’ sa ciljem vršenja pritiska na javno mnjenje. Time je izvršena kontaminacija dokaza. Samo su policija i tužilaštvo mogli tada da imaju takve materijale i zato su mi oni prvi na koje ciljam da su takve podatke delili sa novinarima da bi ih iznosili u javnost“, kazao je Tintor.

Iako je advokat Jugoslav Tintor posebno označio portal „Direktno.rs“ i emisiju televizije Insajder „Slučaj: Šakal“, kao medije koje su izveštavali tada o Ljubu Miloviću, treba reći da praktično nema medija u Srbiji koji u maju 2022. nije pisao o Ljubu Miloviću, crnogorskom policajcu, označavajući ga kao pripadnika „kavačkog“ klana. Pozivali su se mediji na objave crnogorskog portala ‘Libertas press’, a koje se odnose na prepiske sa „skaja“.

I na objave upravo tog crnogorskog portala osvrnuo se Tintor, govoreći da Tužilaštvo koristi fotografije koje je „Libertas press“ objavio kako bi identifikovao njegovog klijenta.

„To nisu dokazi, nema ni procesne logike ni smisla. Tužilaštvo među dokaze stavlja objavu portala „Vijesti“ sa fotografijom čiji je izvor „Libertas press“, a njima su to dostavili pripadnici američke službe u Crnoj Gori i tako ono što je nelegalno dostavljeno novinarima pokušavaju da legalizuju. Služe se novinarima kako bi identifikovali neku osobu“, naveo je u sudnici advokat Jugoslav Tintor.

Sa suprotne strane sudnice u Specijalnom sudu na te reči posebno je reagovao postupajući tužilac Goran Jović.

„Ovo su apsurdne tvrdnje da tužilaštvo utvrđuje identitet Ljuba Milovića preko objava ‘Libertas press-a’. Postoje fotografije sa „skaja“ i iz ličnih isprava Milovića na osnovu kojih dokazujemo da je reč o njemu. Osim toga, na jednom disku koji je u spisima predmeta postoji mnogo više prepiski komunikacija optuženih na ‘skaju’, nego što su korišćene u optužnici. Svi mogu da izvrše uvid u sve. U optužnici je korišćeno samo ono što se odnosi na izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret“, kazao je tužilac Jović.

I preostali advokati odbrane osporavali su nove dokaze, ali su se osvrtali i na „skaj“ komunikaciju optuženih tvrdeći kao i ranije da nezakonito pribavljena, kao i da se, na primer u slučaju optuženog Milivoja Kišića, kako je naveo njegov branilac Đorđe Kalanj, period korišćenja ne podudara sa periodom izvršenja krivičnog dela pranja novca koje mu se optužnicom stavlja na teret.

Osim Ljuba Milovića, koji je sve vreme u bekstvu, u odsustvu se sudi i Strahinji Kutlešiću i Aleksandru Milojeviću, koji su pre dva meseca uhapšeni u Italiji i Austriji, po međunarodnoj Interpolovoj poternici i u toku je postupak njihovog izručenja, kako je to na prethodnom ročištu saopštila predsednica veća.

Podsetimo, u ovom procesu sudi se Ljubu Miloviću kao vođi grupe optužene za udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Optužnica detaljno opisuje prevoz više od šest miliona evra u kešu, kamionima iz manjih gradova u Holandiji preko Srbije do Crne Gore.

Tužilaštvo dokaze većinski temelji na porukama sa aplikacije „skaj“ za koje tvrdi da su ih optuženi razmenjivali, a sudsko veće je ranije donelo odluku da celokupan „skaj“ materijal ostaje dokaz u ovom postupku, izuzev više izveštaja MUP-a o identifikaciji „skaj“ korisnika na osnovu kojih Tužilaštvo dokazuje da je reč o optuženima u ovom postupku. Zbog toga je Tužilaštvo u prethodna dva dana susu dostavilo nove dokaze.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari