Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović izjavio je juče da je na sudu da odluči da li su ispunjeni uslovi da se haški begunac Ratko Mladić proglasi mrtvim. Advokati porodice Mladić objavili su prekjuče da će do kraja meseca sudu biti podnet ovakav zahtev.

„Zahtev stoji na raspolaganju porodici i oni imaju pravo da to podnesu, ali će sud morati da uzme sve okolnosti tog slučaja i da vidi da li su ispunjeni uslovi Zakona o vanparničnom postupku da bi se neko lice koje je navodno nestalo proglasilo za umrlo“, kazao je Ignjatović za B92. On je kazao da je proglašenje nestalog lica za umrlo „pravna fikcija“, jer se ni za jedno lice koje se proglašva za umrlo ne zna da li je zaista umrlo. „Što se tiče Mladića na sudu je da odluči da li su uslovi ispunjeni li ne. Sud će morati da odlučuje o tome, ali svakako da će sud uzeti u obzir i okolnosti pod kojima je ‘nestao’. Dakle, on se dao u beg. Kada bi se begunci od pravde tako lako sklanjali sa potraga, neko bi danas-sutra ove koji su okrivljeni za organizovani kriminal počeo da proglašva mrtvim“, kazao je Ignjatović.

Objavljeni novi izvodi

Tužilaštvo Haškog tribunala obelodanilo je nove izvode iz ratnih beležaka Ratka Mladića iz kojih proizlazi da su bosanski Srbi i Hrvati, uz pomoć vlasti u Beogradu i Zagrebu, delovali zajedno da bi muslimane prisilili na podelu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari