"Na sudu nije lako dokazati da je vatra podmetnuta": Sudski veštak za elektrouređaje objašnjava kako se utvrđuje uzrok požara 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Poslednji u nizu požara u zgradama dogodio se u četvrtak u Vlašićkoj ulici na Paliluli, kada je osam stanova izgorelo. Nažalost, požari su sve češći, a postoji više razloga zašto do požara dolazi. Sudski veštak za elektrouređaje i požare Dragan Stevanović objašnjava za RTS kako se utvrđuje uzrok požara.

„Prvo se otklanja sumnja na sve tehničko-tehnološke razloge. Potom razmatram mogućnost nemara korisnika ili vlasnika, a posle toga, naravno, i neku subverzivnu delatnost ili podmetanje požara“, navodi Stevanović.

Uključena pegla, ringla blizu zavese ili kreveta. Da li je neko zaboravio ili to namerno učinio? I šta je trag na zgarištu posle silne vode i pene koju upotrebe vatrogasci? Cela skala pretpostavki se eliminiše do sumnje da je požar podmetnut.

„Rade se i laboratorijske analize nekih tragova kojih ima ako postoji sumnja na neke supstance, na primer naftne derivate i slično. Ređe ima pirotehničkih sredstava, uglavnom se podmetnuti požari rade benzinom, odnosno naftnim derivatima“, ističe sudski veštak.

Nemarni smo, zaboravni kad uključujemo uređaje, dotrajale su instalacije, građevinci ne prate tehničku dokumentaciju, propisi su stari. Sve to otežava istragu. A gde se podmeće vatra?

„Tamo gde je najveće požarno opterećenje, odnosno gde su lako gorive materije i da će brzo da se razvije požar. Naravno da neće posuti benzin po nekom betonu, iako i tu može da se razvija, ali će zapaliti neki tekstil, drvo, nešto slično. Dovoljna je flaša benzina i da (vatra) ode dalje“, objašnjava Stevanović.

Ima iskusnih piromana, a cilj podmetanja je da se izazove opšta opasnost ili ostvari interes.

Zavisno od opasnosti, štete, povređenih ili nastradalih, tužilac pokreće istragu, a može je pokrenuti i vlasnik imovine.

Veštak za požare kaže da na sudu nije lako dokazati da je vatra podmetnuta, pa i kada je pozadina poznata. Praksa pokazuje da požari izazivaju veliku štetu i da su efikasni u ostvarivanju nečije loše namere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari