Odavno jedan meč nije bio toliko važan, težak i specifičan za Partizan kao večerašnji revanš poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa Žilinom. U jeku bespoštednih sukoba u vrhu kluba, isprovociranih ranom i skupom eliminacijom iz borbe za Ligu šampiona i remijem sa slovačkim timom u prvom odmeravanju snaga za takođe jako, ali manje bogato takmičenje (1:1), beogradski gol minusa deluje maltene kao sitnica naspram ostatka tereta koji će trener Slaviša Jokanović i njegovi igrači poneti u preostalih 90 minuta.

 

STADION: Pod Dubnom. KAPACITET: 12.000 mesta. SUDIJA: Nikolaj Volkvarc (Danska).

ŽILINA: Perniš, Pecalka, Mraz, Lejtner, Adauto da Silva, Viskočil, Jež, Oravec, Pjaček, Šurek, Cimakuridze. Trener Pavel Hapal.

PARTIZAN: M. Božović, Knežević, Đorđević, Krstajić, Obradović, Petrović (B. Jovanović), Tomić, Moreira, Ljajić, Kleo, Diara. Trener Slaviša Jokanović.

 

Od epiloga ove utakmice ne zavisi samo evropska sezona, poslednje dve godine, najbolje srpske ekipe, već i sledeći potezi raspolućenog Upravnog odbora, koji bi narednog ponedeljka trebalo konačno da se izjasni o statusu sadašnjeg šefa struke, možda i radu njegovog istomišljenika sportskog direktora Ivana Tomića i jednog od malobrojnih „čuvara“ – potpredsednika Gordana Petrića.

Umesto da su prošlih dana, u miru, krpili brojne rupe u igri, koje su ih i dovele u ovu biti ili ne biti situaciju, Moreira i društvo bili su moneta za potkusurivanje između zavađenih strana. Zbog tog prljavog „rata“, povreda bitnih prvotimaca, krize rezultata i igre, začinjenih gubitkom prvenstvenih bodova protiv Javora, izbacivanje skromne, ali iskusne i vrlo dobro organizovane Žiline bio bi pravi podvig. Posle svega što su preturili preko glava u poslednje tri nedelje crno-beli više se ne usuđuju da bilo šta obećavaju, osim da će se boriti dokle god postoji makar i promil šanse da plasmanom u Ligu Evrope obezbede još najmanje šest izlazaka na međunarodnu scenu i na trenutak smire uzavrele strasti u kancelarijama kluba iz Humske.

– Jeste teško, ali nas igrače ne bi trebalo da dotiču dešavanja u vrhu kluba. Moramo se izolovati i sačuvati potreban mir i koncentraciju za ono što nas čeka na terenu. Nismo bili pravi pre sedam dana, ni protiv Apoela nismo ličili na ekipu koja je prošle sezone dominirala domaćom scenom i zamalo ušla u Ligu šampiona, ali ne odustajemo od Lige Evrope. Potrebno je samo „očišćenih“ glava ući u ovu utakmicu i ostaviti srce na terenu. Mada se većina mladih igrača prvi put suočila s ovakvim problemima i situacijom, verujem da, uz pomoć nas iskusnijih, mogu izvući maksimum sada kada je to najpotrebnije. Spremni smo na sve, pa i na produžetke i penale. Samo da odemo dalje, jer ova generacija to zaslužuje svojim kvalitetom. Jesmo u krizi, ali nismo zaboravili igrati fudbal. Pobede su najbolji lek za ovakve stvari, zato idemo na sve ili ništa, pa šta bude – kaže kapiten „parnog valjka“ Nenad Đorđević.

Novi levi bek Saragose Ivan Obradović želi na trijumfalan način da se oprosti od dresa koji je nosio od početka svoje karijere.

– Partizanov plasman u Ligu Evrope bio bi najlepši poklon za oproštaj. Debi za Saragosu mi je u ovom trenutku u drugom planu, jedino što sada želim jeste da moj klub uđe u mirnije vode. Duel sa Žilinom mogao bi mnogo toga promeniti nabolje, pa ću kao svaki Partizanov „vojnik“ izginuti na terenu. Samo da pobedimo i izbegnemo zatvaranje u domaće okvire – kaže pojačanje povratnika u špansku Primeru ne bi da njegovi crno-beli do sledećeg leta vode bitku samo za domaće trofeje.

Lamine Diara ima možda još više motiva za slavlje u večerašnjem meču, jer je njegova prodaja prolongirana za kraj polusezone.

– Mnogo toga ružnog desilo se proteklih dana, ali ovom pobedom mogli bismo sve poništiti. Ne znam kakve će odluke klub donositi narednih dana, niti sam plaćen da razmišljam o tome, ali jasno je da bi nama s terena bilo mnogo lakše kada bismo ušli u Ligu Evrope. Žilina ima prednost i mir u kući, ali nadam se da ćemo se skupiti, odigrati najbolje što umemo u ovom trenutku i, na radost svih navijača Partizana, uraditi ono što nismo uspeli u Beogradu – ne gubi nadu u sretan završetak evropske golgote crno-belih senegalski špic, koji se posle odrađenih žutih kartona, kao i zadnji vezni Radosav Petrović, vraća u konkurenciju za prvu jedanaestorku.

Đurić stiže danas

Predsednik kluba Dragan Đurić, kao i do sada, na utakmicu stiže na dan njenog odigravanja, privatnim avionom, moguće u društvu nekih članova Upravnog odbora. Potpredsednici Gordan Petrić i Mile Jovičić su s članom UO Slavkom Drljačom i sportskim direktorom Ivanom Tomićem put Slovačke otputovali dan ranije, u društvu fudbalera i stručnog štaba.

Tri nepoznate

U Slovačku je otputovao čak 21 fudbaler, među kojima i trojica još rovitih igrača. Iako nedovoljno oporavljeni ofanzivni vezni Almami da Silva Moreira, štoper Mladen Krstajić i centralni defanzivac Goran Gavrančić nalaze se uz ekipu i, uz pomoć lekara, čine sve kako bi se, makar i s „jednom nogom“, stavili na raspolaganje stručnom štabu u meču sezone za crno-bele. Njihovo neigranje dovelo bi do velikih rokada u timu i, što je još gore, značajno oslabilo njegovu snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari