– Za poplavu koja je grad zadesila 6. novembra uveče, jer ustave na reci Đetinji na gradskoj Plaži nisu blagovremeno podignute, nema krivaca u Užicu. Ni sporni splav na reci, koji je bio povod za stranačka prepucavanja, takođe nema nikakve veze s tim što brana nije podignuta. Krivac je, kako je zaključila Komisija za utvrđivanje te odgovornosti, JP Srbijavode, jer to preduzeće nije na vreme obavestilo nadležne da Užicu preti poplava, iako je svima u gradu, koji su verovali sopstvenim očima, bilo jasno da će se ona dogoditi.

Na novinarsko pitanje da li ih je sramota što su potpisali takav izveštaj, članovi komisije (Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada, Petar Vujadinović, načelnik Gradske uprave, Milomir Cvetković, Radovan Cicvarić i Miroslav Stefanović), odgovorili su odrečno i pokušali da nemuštim jezikom i pravno-birokratskim doskočicama amnestiraju nadležne gradske javne službe i kompletnu krivicu prebace na JP Srbijavode. Deo novinara, nezadovoljan ponuđenim stavovima članove Komisije, napustio konferenciju za medije.

Neverovatno je zvučala i argumentacija da užičkom javnom sektoru neko izvan Užica treba da saopšti da gradu preti poplava, iako je to bilo očigledno i na šta su stanovnici tog dela grada danima upozoravali nadležne u Direkciji za izgradnju i JU „Veliki park“, koji gazduju gradskom Plažom.

– Direkcija za izgradnju daje nalog „Velikom parku“ za podizanje ustava, ali nijedno od ova dva preduzeća nema stručno lice koje će dati procenu o vodostaju i dolasku poplavnog talasa – rekao je Vujadinović, a potom objasnio da su po zakonu za reku isključivo nadležne Srbijavode.

– Nema odgovornosti zaposlenih u Direkciji za izgradnju i ustanovi „Veliki park“ za izlivanje reke Đetinje zbog neblagovremenog podizanja brane na Plaži – smatra Komisija i objašnjava da zaposleni u tim organizacijama „nisu znali, niti su mogli znati da dolazi poplavni talas, niti su ih upozorile nadležne institucije i organi o eventualnim elementarnom nepogodama“. Dalje se predlaže gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada da pokrenu proceduru za utvrđivanje odgovornosti nadležnih republičkih organa za neblagovremeno postupanje i nedonošenje odgovarajućih naredbi za odbranu od poplava, aludirajući na Srbijavode, jer, kako su naveli u zaključcima, to javno preduzeće „nije izdalo naredbu o proglašenju redovne odbrane od poplave“.

Srbijavode Beograd 6. novembra u 22,00 časa izdaju naredbu o proglašenju vanredne odbrane od poplava na reci Đetinji, koja je Centru za obaveštavanje u Užicu dostavljena 9. novembra, odnosno dva dana po prolasku poplavnog talasa, a istu naredbu grad Užice je primio 10. novembra, saopštila je ta komisija, čije je zaključke usvojilo i Gradsko veće, a čiji su članovi većinom iz sastava te komisije.

Gradsko veće odlučilo je da svoje stavove o odgovornosti za nastalu štetu donese nakon odluke nadležnog tužilaštva o eventualnom pokretanju krivičnog postupka i utvrđivanju odgovornosti od nadležnog suda, te da je opštinski javni tužilac zatražio da mu taj organ dostavi izveštaj navedene Komisije.

 

Bez reči

Na pitanje novinara, kako to da su svojim očima poverovali da je opasnost od poplave prošla, pa su gradske javne službe uklanjale odbrambene džakove sa peskom, iako ih Srbijavode svojim naredbom nisu obavestili da je prestala opasnost od poplave, članovi komisije bili su nemi.

Stranački feudi

– Nismo mi krivi. Ta javna preduzeća nisu u nadležnosti naše stranke, rekao je jedan od članova Gradskog veća na ocenu novinara da bi gradska vlast trebalo da se stidi zbog nekompetentnosti, javašluka i neodgovornosti u javnom sektoru grada, jer time gradu nanosi veliku štetu, a koju će plaćati, ne samo Užičani, već svi poreski obveznici u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari