„Dunavska strategija“, jedan od najvećih tekućih evropskih multilateralnih projekata, razvija se prema najboljim očekivanjima. Iza nas je konferencija Dunavskog procesa saradnje (Danube Cooperation process) održana u Beču i Bratislavi od 19. do 21 aprila, a već početkom maja nastavljaju se razgovori na „dunavske teme“ u bugarskom mestu Ruse. Slede potom specifične akcije na novosadskom muzičkom festivalu Egzit, da bi priprema projekta ušla u finale u septembru, za kada je predviđena sponzorska konferencija koja bi utvrdila obim fondova za diskutovane i prihvaćene projekte.

Očekuje se da bi u prvoj polovini 2011. Evropska komisija Dunavsku strategiju prihvatila kao dokument Evropske unije. Posebno je vredna pažnje činjenica da od 14 zemalja uključenih u Proces šest nisu članice Unije. U ovome projektu status svih učesnika je, međutim, jednak. Iz regiona, u Procesu su Srbija i Hrvatska kao direktno „dunavske zemlje“, ali i BiH, Slovenija i Crna Gora.

U središtu pažnje su pitanja okoline, transporta i energije, kao i turizma i kulturne saradnje. Na konferenciji u Beču, austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger podvukao je da će Dunavska strategija biti koristan okvir za rešavanje i nekih drugih, pa i političkih pitanja, kakva su granična.

Srbija je vrlo aktivna u Procesu, posvećena saradnji ali i potencijalnim dobrobitima od Strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari