Više od hiljadu stanovnika Tutina poptisalo je peticiju kojom se traži opoziv odluke opštinskog parlamenta za ukidanje Kulturnog centra Mladost. Od prošlog petka, svakodnevno zaposleni u ovoj ustanovi od 12 do 15 sati provode na gradskom trgu i protestuju protiv odluke o ukidanju ove ustanove posle šest decenija postojanja.

Više od hiljadu stanovnika Tutina poptisalo je peticiju kojom se traži opoziv odluke opštinskog parlamenta za ukidanje Kulturnog centra Mladost. Od prošlog petka, svakodnevno zaposleni u ovoj ustanovi od 12 do 15 sati provode na gradskom trgu i protestuju protiv odluke o ukidanju ove ustanove posle šest decenija postojanja. Rok za ispunjenje zahteva za sazivanje sednice opštinskog parlamenta, na kojoj bi bila ukinuta odluka, ističe ovog petka.
Postavljajući ovaj zahtev prvog dana protesta, zatraženo je da se u slučaju neispunjenja zahteva raspusti SO Tutin i raspišu novi lokalni izbori. Organizatori protesta tvrde da na svojoj strani imaju 12 odbornika opozicije, ali da ih podržavaju i neki iz vladajuće koalicije Lista za Sandžak. Zahtev za sazivanje sednice može da podnese trećina odbornika, a u skupštinskim klupama ih ima 37. Na trgu se potpisuje peticija, ali i izvode prigodni programi. Ostaće zabeleženo da im je podršku dala i bivša direktorka Alma Trtovac, koja je odbila skupštinsko rešenje o imenovanju kada je trebalo da „izvrši sistematizaciju“. Ova profesorka muzike je na trg dovela svoja dva učenika koji su održali mini-koncert. Svakodnevno stižu i telegrami podrške, među najvažnijim koji su stigli poslednjih dana su oni od Sindikata kulture Srbije i Kulturno-prosvetne zajednice Sjenice.
U saopštenju za javnost, zaposleni u KC Mladost demantovali su izjavu predsednika opštine i poslaničkog kandidata koalicije Lista za Sandžak Šemsudina Kučevića. Oni su očekivali od Kučevića da će auditorijumu da objasni zašto je ukinut KC Mladost „s obzirom na to da ni u skupštinskoj odluci to nije objašnjeno“.
„Nažalost predsednik se poslužio klasičnom manipulacijom i na brzinu sklepanim konkursom za navodne kulturne projekte koji u uslovima imaju vrlo čudnu konstataciju da na konkursu mogu učestvovati samo udruženja čiji osnivač nije opština Tutin. Da čudo bude veće, upravo se nude projekti koje predsednik opštine nije hteo da finansira godinama u ustanovi čiji osnivač je opština Tutin“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.
Predsednika opštine Kučevića demantuju da im je ponudio prekvalifikaciju za koju je izdvojio 15 hiljada evra. „Kome je dao pare i za šta, on najbolje zna“, kažu oni. Radnici tvrde da je jedini njihov kontakt sa opštinskim zvaničnicima bio kada je izaslanik predsednika „Mirsad Bakić došao da nam predstavi novu direktoricu Almu Trtovac i tom prilikom nam saopštio: Od danas niste više radnici ove ustanove. Imate rok da sutra do 12 sati pokupite svoje stvari. Tek imenovana direktorica je istog dana odbila skupštinsko rešenje o imenovanju i saopštila da je dovedena na prevaru i da ne želi da učestvuje u tim prljavim poslovima“.
Zaposleni su, u svom saopštenju, pitali predsednika opštine, zašto toliko žuri da ukine ustanovu koja postoji šezdeset godina, koja ima svoju imovinu i minimum zaposlenih za kulturnu delatnost i da radnike pripoji Informativnom centru koji je u procesu prodaje.
„Da nije u pitanju kvarna igra, sasvim normalno bi bilo da je u Tutinu formiran Kulturno-informativni centar, jer je svima jasno da je informisanje samo jedan od segmenata kulture, ako savetnici predsednika opštine ne dokažu suprotno“ – stoji na kraju ovog obraćanja javnosti koje je potpisalo svih devet zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari