Beograd – Na udaru policijske kontrole u cilju presecanja finansijske podrške dvojici preostalih haških begunaca – Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, narednih nekoliko dana trebalo bi da se nađe i nekoliko beogradskih privatnih preduzeća, saznaje Danas.

Sagovornik Danasa, blizak istrazi, tvrdi da je akcija Žandarmerije u Valjevu, kada su pretresane kuće i poslovne prostorije braće Vujić„u velikoj meri dala rezultate“. Naš izvor ističe da je cilj celokupne operacije „prekidanje dotoka novca“ Mladiću i Hadžiću, zahvaljujući kojem se „većgodinama uspešno skrivaju“, ali i otkrivanje mreže pomagača ovih haških begunaca.

U akciji Žandarmerije u ponedeljak pretresene su porodične kuće braće Vidoja i Vladislava Vujića, a odneta je finansijska dokumentacija i 13 fotografija na kojima su Vujići Momčilo Krajišnik, Luka Karadžić, generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavkovići Radislav Krstić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajićrekao je juče u Kragujevcu da „Ratka Mladića u Valjevu niko nije tražio, jer se on tu ne nalazi“.

– Nismo tražili Ratka Mladića, jer smo znali da se on tu ne nalazi. Tražimo stvari, dokumenta, materijale, tragove koji mogu da dovedu do preostalih haških optuženika – rekao je Ljajić. On je naveo da je motiv te akcije sprečavanje potencijalne finansijske podrške haških optuženika i da javnost ne bi znala da je u toku hapšenje Mladića, kao što nije bila upoznata ni o hapšenju Stojana Župljanina i Radovana Karadžića.

– Sasvim jasno je demonstrirana odlučnost države da se ispune preostale haške obaveze i da niko ne može biti pošteđen ukoliko na bilo koji način, direktan ili indirektan, učestvuje u skrivanju haških optuženika – rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari