Ljubodragu Tadiću (60) iz Čačka, koji je pretio da će se zapaliti ukoliko mu država zbog duga za grejanje oduzme stan, juče je uručeno izvršno sudsko rešenje kojim mu se oduzima stan i stavlja na prodaju. Tadić za naš list navodi da je očajan i da neće odustati od namere, ukoliko neko dođe da njega i iseli porodicu.


– Da imam pare, sve dugove bih platio. Bez posla sam ostao 1999. Tužio sam preduzeće „Šumadija magnohrom“ i sudskom presudom vraćen sam na posao 2005. Takođe, izvršnom presudom iz 2008. „Magnohrom“ je dužan da mi isplati 18 plata, ali je preduzeće u međuvremenu prodato i ja nisam dobio ni dinar. Uz kamatu, duguju mi oko milion dinara. Kada bi država uspela da naplati taj novac, odmah bi izmirio sva dugovanja. Ovako, u takozvanoj pravnoj državi, vladaju dvostruki aršini – kaže Tadić. On dodaje da je njegov račun za grejanje oko 5.000 evra, a da je vrednost stana u kojem živi sa sinom, snahom i unucima, 35.000 evra.

Osnovni sud u Čačku doneo je krajem januara rešenja po kojima četvorici Čačana sa najvećim dugovanjima za grejanje sledi prodaja stanova, dok se za još osmoricu čeka ista presuda. Jedan od njih četvorice platio je juče više od polovine duga, tako da mu stan neće biti oduzet, potvrdio je za Danas direktor JKP za grejanje „Čačak“ Petar Domanović.

– Nama nije cilj da ikome oduzmemo stan već da nateramo neplatiše da izmire svoje dugove. Nakon što smo iscrpli sva pravna sredstva, naplatu preko plata, penzija, plenidbu pokretne imovine, što nije dalo rezultata, morali smo da se obratimo sudu sa poslednjim zahtevom, a to je oduzimanje nekretnina. Svi dužnici su upozoravani, slate su im opomene, imaju po desetak izvršnih presuda na koje nisu reagovali – navodi Domanović.

Od oko 8.000 korisnika grejanja u Čačku, njih 400 je napravilo dug od 103 miliona dinara, dok oko 100 Čačana duguje čak 42 miliona dinara.

– Dug za komunalne usluge dvanaestorice najdrastičnijih primera prelazi deset odsto vrednosti nekretnina koje poseduju, za šta se na Zapadu automatski oduzimaju stanovi i dodeljuju manji – ukazuje Domanović.

Hiljade građana ostaće bez stanova

Advokat Milorad Panjević kaže za Danas da iako postoji zakonska mogućnost, prvi put se sreće sa slučajem da se nekome oduzima stan zbog komunalnih dugovanja.

– Ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom doći ćemo u apsurdnu situaciju da hiljade građana ostaju bez stanova zbog nekoliko hiljada evra, a da te stanove, usled ekonomske krize, neće imati ko da kupi – ističe Panjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari