Na užičkom vrtiću postavljena oprema za solarnu elektranu 1Foto: Grad Užice

Na vrtiću „Sunce“ u užičkom naselju Bela Zemlja, postavljena je oprema za solarnu elektranu, koju je Grad dobio kao prvu nagradu u okviru projekta „Škole za bolji kvalitet vazduha”.

Solarna elektrana je kapaciteta osam kilovata i, kako nadležni ističu, značajno će smanjiti potrošnju električne energije.

Taj vrtić je, objasnila je Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, odabran jer se nalazi na Beloj Zemji, koja ima veliki broj sunčanih dana tokom godine.

„Time će solarna elektrana biti makismalno iskorišćena, a biće i maksimalne uštede električne energije u vrtiću“, istakla je gradska većnica.

Direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović je podsetila na to da je vrtić „Sunce“ jedan od tri obdaništa te ustanove koji za grejanje koriste električna energiju.

„Dobijanjem solarne elektrane ostvarićemo značajne uštede električne energije tokom grejne sezone, ali i tokom cele godine“, kazala je direktorka i navela da će ta ustanova, zajedno sa lokalnom samoupravom, nastaviti da poboljšava energetsku efikasnost u svim užičkim vrtićima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari