Gradnja novog bloka termoelektrane u Drmnu je na vidiku, a trebalo bi da počne naredne godine i bude završen za 58 meseci dok vrednost iznosi 613 miliona dolara uz 79,6 miliona dolara namenjenih proširenju ugljenokopa.

Usaglašeni su svi detalji ugovora sa kineskim partnerom kompanijom CMEC za realizaciju druge faze međudržavnog sporazuma između Srbije i Kine koja pored izgradnje novog bloka podrazumeva i proširenje kopa Drmno. Kada se okonča projekat, u Kostolcu će proraditi novi blok elektrane od 350 megavata, a postojeći kapacitet ugljenokopa u Drmnu biće povećan na 12 miliona tona uglja godišnje.

Direktor Kompanije Dragan Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da su prilikom izrade ugovora usvojeni svi tehnički zahtevi EPS-a u pogledu bezbodnosti i zaštite životne sredine po regulativama Evropske unije. Prema njegovim rečima ugovorena vrednost projekta, koji će se finansirati iz kineskog kredita iznosi 715.600.000 dolara i da je ta cena fiksna i definisana još u vreme potpisivanja okvirnog sporazuma. Zbog procedura za pribavljanje dozvola, rok za izgradnju novog bloka produžen je na 58 meseci, kazao je Jovanović. -U odnosu na okvirni ugovorni sporazum, dodali smo 6 meseci imajući u vidu objektivno duge procedure pribavljanja saglasnosti i potrebnih dozvola koje za ovako ozbiljan inveticioni projekat nisu male. To znači da bi od od iduće godine aktivnosti počele i u narednih 58 meseci bi ovo bilo jedno veliko energetsko gradilište a po okončanju, na lokaciji Drmno proradio bi novi energetski blok snage 350 megavata na lignit sa kopa „Drmno“, naveo je Jovanović. On je dodao da će ugovor sa kineskom stranom biti potpisan vrlo brzo, nakon okončanja izrade vizibiliti studije i procene uticaja na životnu sredinu.

Zamenik rukovodica tima „TE-KO“ Kostolac na izradi ugovora, Nebojša Mišić kaže da će se u prvih godinu dana od potpisivanja ugovora raditi na projektovanju, nakon čega će uslediti isporuka delova i njihova montaža. Ugovorom su bezbednosni standardi definisani po regulativama EU, dok su u pogledu zaštite životne sredine primenjena napredna rešenja koja će tek u narednim godinama stupiti na snagu u državama članicama EU.

Miroslav Ivković, zadužen za deo ugovora koji se odnosi na proširenje kopova, naveo je da će na površinskom kopu Drmno biti izgrađen nov BTO(bager, traka, odlagač) sistem i trafostanica koja će napajati i opremu za odvodnjavanje. Proširenje kopa biće okončano godinu i po dana pre završetka radova na novom bloku, rekao je on.

Za izgradnju novog bloka kineski partner će u Kostolcu osnovati lokalno preduzeće koje će funkcionisati po srpskim zakonima. Za smeštaj radnika iz Kine pripremljeno je radničko naselje u Drmnu. Sredstva za izgradnju novog bloka iznose 613.000.000 dolara, a proširenje kopa oko 97.600.000 dolara. Očekuje se da će domaća građevinska industrija moći da računa na najmanje 150 miliona dinara vredne radove u okviru druge faze kineskog aranžmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari