Na Vidliču vatra na nekoliko stotina hektara, požar se širi i prema dimitrovgradskim selima 1Foto: MUP

Trenutno su najveći požari na vrhu Vidlič na Staroj Planini, u opštini Dimitrovgrad i Pirot. Gorelo je i u Žagubici i na Tari, saopšio je danas MUP.

Pripadnici Sektora za vanredne situaciji imali su gotovo 200 intervencija, uglavnom zbog požara na otvorenom. Upozoravaju građane da budu pažljivi jer vreli talas dugo traje i svaka nepažnja može da dovede do velikih požara.

Od početnih 200 – na Vidliču se vatra proširila na nekoliko stotina hektara. Gori suva trava i nisko rastinje na veoma nepristupačnom, stenovitom terenu, što umnogome otežava gašenje požara.

„Što se tiče pirotske strane, ljudi su angažovani, sela su bezbedna. Požar još uvek ne može da se ugasi zbog teških uslova gašenja požara, ali svi smo u potpunoj pripravnosti i spremni da reagujemo ako dođe do nekog pogoršanja“, kaže Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije u Pirotu.

Na terenu su danonoćno vatrogasci iz Pirota i drugih gradova, ekipe Javnog preduzeća „Srbijašume“, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, meštani.

U međuvremenu, požar se proširio i prema dimitrovgradskim selima.

Najkomplikovanija situacija trenutno je u ataru sela Visički Odorovci – Gulenovci. Inače, angažovani su i helikopteri i samo u nedelju je bilo preko 50 naleta.

„U ovom trenutku nisu ugrožena sela, stanovništvo i objekti, ali pratimo situaciju. Mi ne znamo koliko vatra brzo može da stigne do sela. Mi smo pripremljeni za evakuaciju eventualno ako treba, za meštane. Ali trenutno nemamo informaciju Štaba za vanredne situacije niti od vatrogasaca, da moramo da vršimo evakuaciju“, kaže Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad.

Koliko dugo će trajati borba sa vatrenom stihijom na planini Vidlič, umnogome će zavisiti i od vremenskih uslova – koji sada ne idu na ruku zbog visokih temperatura koje se očekuju i narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari