Na Župskoj berbi i tehno zvuci uz vino 1

Tradicionalna smotra „Župska berba“ koja se ove godine organizuje 54. put zaredom još jedno je svedočanstvo da je u Aleksandrovcu, u srcu Župe, sve podređeno i posvećeno vinu.

Najbolji način da se u to i sami uverite je da ovih dana, najkasnije do nedelje, krenete put Aleksandrovca i uključite se u tradicionalno četvorodnevno slavlje koje organizuje opština Aleksandrovac, tačnije njena Turistička organizacija.

Ovogodišnje slavlje u čast vina i vinara započinje danas, 21. septembra u 10 sati tradicionalnim defileom najmlađih Župljana iz dečije ustanove „Naša radost“, a završava se u nedelju 24. septembra u 23 sata, koncertom elektronske muzike „Tsow“ (DJ Dextazy) koji se organizuje u sklopu trodnevnog festivala „The sound of wine“.

Ova svojevrsna smotra elektronske muzike u trajanju od tri dana (22.- 24. septembar) je, inače, novi sadržaj kojim već tradicionalni vinski festival „Župska berba“ hvata svojevrsni priključak sa najmlađom populacijom, izmeštajući deo svog programa u do sada nedostupne muzičke žanrove na festivalima sličnog tradicionalnog tipa u Srbiji i organizuje na fudbalskom terenu aleksandrovačke „Marakane“.

Pored pomenutih sadržaja, biće u ta četiri dana vinskog slavlja u srcu Bucine Okeanije, i niz drugih muzičkih sadržaja za koje će se pobrinuti Zvonko Bogdan, „Van Gog“, „Galija“, Ana Bekuta, orkestar Miše Mijatovića, folklorne grupe iz zemlje i inostranstva. Biće tu i večeri vinske poezije, kabarea „Župsko predvečerje“ u izvođenju Vesne Stanković i Nebojše Dugalića, vatrometa i, naravno, nezaobilazna vinska fontana. Ona će četiri festivalska dana krasiti centar Aleksandrovca od koga kreće čuvena „Vinska ulica“ u kojoj će stotine vinara iz Župe, ali i iz drugih krajeva zemlje i inostranstva izložiti svoje proizvode.

Kapije za posetioce „Vinska ulica“ će svečano otvoriti večeras u 20 časova. Stihom Milosava Buce Mirkovića (1932 – 2013) pesnika, dramskog pisaca, pozorišnog i književnog kritičara, upravnika pozorišta, urednika književnih listova i što je danas najvažnije, idejnog tvorca „Župske berbe“, organizatori još jednom pozivaju sve građane da narednih dana, dođu u blagorodnu Župu, zavičaj vrednih i gostoljubivih vinogradara:

„Moja Župa, moja Okeanija, svetlija od tobolaca i od kanija, Ni od rosulje kao Ostrva Farska, gejačka, nejačka, vinarska i carska!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari