Na čelo Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije postavljen je Dejan Marinković, saznaje Danas. Dosadašnji načelnik te službe Aleksandar Kostić biće premešten na drugo radno mesto u MUP-u Srbije.

Marinković je pre imenovanja radio u obaveštajnom odeljenju Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Zasad nisu poznati razlozi smene na čelu te službe.

Služba za otkrivanje ratnih zločina deo je tima čiji je zadatak potraga za haškim beguncima – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Inače, o smeni Kostića se i ranije spekulisalo i to nakon formiranja sadašnje vlade, a kao razlog tada je pominjan sukob sa pojedinim predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Kostić je bio načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina od 2006. godine. Pre njega na tom mestu je bio Slobodan Borisavljević, koji je smenjen, a njegova smena se dovodila u vezu sa pritiscima Haškog tužilaštva na tadašnji kabinet Vojislava Koštunice. Borisavljević je u vreme Miloševića zauzimao visoke policijske funkcije, a bio je i zamenik generala Vlastimira Đorđevića.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio je ostavku na funkciju koordinatora Akcionog tima za hapšenje haških begunaca, ako Mladić do Nove godine ne bude u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari