Načelnik Severnobačkog upravnog okruga: Ilegalni kampovi uklonjeni u tri faze, migranti iz Subotice premešteni u Prihvatne centre na jug Srbije 1Foto: Zvanična Fejsbuk stranica Severnobačkog upravnog okruga

“Skup intenzivnih operativnih aktivnosti, potpuno je promenilo sliku i olakšalo funkcionisanje Prihvatnog centra u Subotici”, saopštio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, posredstvom zvanične Fejsbuk stranice okruga.

Kako je naveo, život u centru odvija se u humanim uslovima, logistički u skladu s projektovanim parametrima, a broj korisnika je sveden na broj kreveta unutar centra.

Poručuje i da su dodatni napori uloženi u formiranje “brisanog prostora” oko Prihvatnog centra, gde je najveći problem stvarala raširena trska na prostoru oko recipijenta, mesta gde se prečišćena kanalizaciona voda ispušta, i prvog sektora Palićkog jezera.

Radove košenje trske uradilo je Vodoprivredno privredno društvo Dunav-Tisa-Dunav Severna Bačka.

“Ilegalni kampovi su, u tri faze, uklonjeni a lica premeštena u Prihvatne centre na jug Srbije. Sav komunalni otpad, stvoren tokom ilegalnog korišćenja navedenog prostora, ali i onaj ranije stvoren, zatečen, uklonjen je uz pomoć JKP ‘Čistoća i zelenilo’ i većeg broja migranata, dobrovoljaca, koji borave u centru a koji su bili spremni da pomognu u čišćenju terena”, navodi Šoralov.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga: Ilegalni kampovi uklonjeni u tri faze, migranti iz Subotice premešteni u Prihvatne centre na jug Srbije 2
Foto: Zvanična Fejsbuk stranica Severnobačkog upravnog okruga

On je naglasio i da se sprovodi svakodnevna kontrola terena oko Prihvatnog centra i jezera, koja je poprilično olakšana nakon formiranja “brisanog prostora”.

Završena je i rekonstrukcija puta do Prihvatnog centra, a u toku su radovi na poboljšanju električne i komunalne infrastrukture.

“Pre mesec dana krenulo se sa intezivnijom kontrolom i kažnjavanjem taksi vozila, odnosno vozača, koji su više puta opomenuti da prostor oko Prihvatnog centra ne mogu koristiti kao taksi stajališta”, ističe Šoralov.

Objašnjava da udarna operativna grupa u sadejstvu sa Policijskom upravom Subotica i Komesarijatom za izbeglice i migracije, sprovodi isključivo dislokacije, humanog preseljenja, iregularnih migranata u prihvatne centre van Subotice.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga: Ilegalni kampovi uklonjeni u tri faze, migranti iz Subotice premešteni u Prihvatne centre na jug Srbije 3
Foto: Zvanična Fejsbuk stranica Severnobačkog upravnog okruga

“Situacija je pod kontrolom ali nema prostora za opuštanja. Nastavljamo sa zajedničkim institucionalnim radom u cilju očuvanja javnog reda i mira, poštovanja zakona, zaštite ljudskih prava ali i zaštite svih naših i stranih državljana. Prema prekšiocima zakona preduzimaju se zakonom predviđene mere i radnje”, zaključio je Bojan Šoralov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari