Javna rasprava o Predlogu Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2015-2019. održana je u Skupštini AP Vojvodine, a organizovali su je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Kako je rekla Ivana Antić iz <I>Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave<I>, <I>Strategija<I> će jasno definisati ulogu organizacija civilnog društva u kreiranju javnih politika, a značajna je zato što je to prvi strateški dokument kojim se reguliše ova oblast i on predstavlja krunu aktivnosti koje je Srbija preuzela u ovoj oblasti poslednjih godina, a plod je saradnje civilnog i javnog sektora.

– To je jasna, transparentna i dvosmerna komunikacija i podela uloga partnera u ovom projektu, jer da bi se iznedrio ovaj dokument, bila je potrebna saradnja javnog i civilnog sektora, privrede i medija, i očekujemo da ovaj dokument reši određene izazove sa kojima se civilno društvo susreće i da preciznije uredi odnos javne uprave i civilnog sektora, transparentno i programsko finansiranje, kao i učešće civilnog društva u kreiranju javnih politika – naglasila je ona.

ilena Banović iz <I>Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije<I> rekla je da ova rasprava o <I>Strategiji<I> treba da unapredi pravni i institucionalni okvir za saradnju građana odnosno organizacija civilnog društva sa organima javne uprave i da stvori podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva, što podrazumeva unapređenje propisa koji će omogućiti nesmetan rad i razvoj organizacija civilnog sektora u Srbiji.

– Pozvala bih sve zainteresovane da se upoznaju sa ovim dokumentom i da daju svoje sugestije, jer se usvajanje <I>Strategije<I> očekuje početkom jeseni – istakla je Milena Banović.

Podsekretarka <I>Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu<I> Vesna Piperski Tucakov rekla je da očekuje da javne rasprave doprinesu kvalitetu dokumenta, jer akteri u ovoj raspravi su oni koji će pratiti njeno sprovođenje u praksi.

– Dosad se saradnja državnih institucija svodila na sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva, a mnogo manje na njihovo učešće u kreiranju javnih politika. Sada očekujemo i na lokalnom nivou, kad se donose odluke od značaja za građane, da aktivno učestvuju i organizacije civilnog društva – rekla je ona.

Prema njenim rečima, trenutno se realizuje <I>TACSO<I> projekat EU, a koji treba da razvije kapacitete civilnog društva, znači da se pored parlamentarne demokratije čuje i glas građana, a vrlo je bitan sam proces zastupanja ideja građana, i tu bi uloga civilnog društva trebalo da bude značajnija.

U javnoj raspravi učestvovali su Branka Anđelković, voditeljica projekta EU podrške <I>Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom RS<I>, Dragana Golubović, voditeljica ekspertske grupe na izradi <I>Strategije<I>, i Branka Pavlović, ekspertkinja za neformalno obrazovanje na izradi <I>Strategije<I>. One su govorile o institucionalnom i pravnom okviru za saradnju javne uprave i civilnog društva u procesu izrade zakona i drugih instrumenata javnih politika, finansijskoj održivosti organizacija civilnog društva, njihovoj ulozi u socioekonomskom razvoju i neformalnom obrazovanju i ulozi organizacija civilnog društva u evropskim integracijama.



 

Potpuno učešće građana i stručne javnosti

Javna rasprava uključuje tri skupa, u periodu od 23. jula do 14. avgusta 2015. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, na kojima će zainteresovana javnost u direktnom dijalogu imati priliku da nadležnima uputi svoje predloge za unapređenje strateškog dokumenta. Takođe, u toku trajanja javne rasprave zainteresovana i stručna javnost će imati i priliku da posredstvom onlajn konsultacija uputi svoje predloge, sugestije i komentare na predlog strateškog dokumenta, pripadajućeg <I>Akcionog plana<I>, kao i <I>Plana praćenja sprovođenja i ocene uspešnosti Strategije<I>, i da svojim aktivnim učešćem doprinese unapređenju ovog važnog strateškog dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari