U napadu koji se dogodio ispred jedne jevrejske srednje škole juče u Tuluzu stradale su četiri osobe, među kojima troje dece, dok su dve osobe teško ranjene saopštio je državni tužilac Mišel Vale. Poginulo je troje dece od tri, šest i deset godina. Ranjen je otac dvoje stradale dece Džonatan Sandler (30). On je iz Jerusalima došao u Tuluz na dve godine.


Nepoznata osoba došla je, prema rečima Valea, motociklom ili skuterom ispred škole Ozar-Atora u rezidencijalnom kvartu u Tuluzu i počela da puca na sve koji su se nalazili ispred zgrade. Napadač je pucao iz dve puške, a jedna je istog kalibra kao i oružje koje je koristio nepoznati napadač koji je prošle sedmice ubio tri vojnika u Tuluzu i Montobanu, a koji je i dalje u bekstvu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da su ubistva u Tuluzu „nacionalna tragedija“. Sarkozi, koji je juče obišao Tuluz obećao je da će biti „učinjeno sve kako bi bio pronađen“ napadač. Nakon sastanka održanog sinoć u Jelisejskoj palati, Sarkozi je izjavio je da iza ječerašnjeg i nedavnog ubistva vojnika na jugozapadu Francuske stoji isti čovek. „Znamo da je ista osoba istim oružjem ubila vojnike, decu i jednog profesora“, rekao je Sarkozi. On je kazao da se još ne znaju motivi „kriminalca“ koji je počinio ubistva, ali da, ako se u obzir uzme da su mete napada bili Jevreji, sve ukazuje da je motiv antisemitizam. On je dodao da se zna da su među vojnicima koji su prošle nedelje ubijeni u Tuluzu i Montobanu dvojica bila muslimani, severnoafričkog porekla, a treći sa Antila. „Motive (ubistva) još ne znamo, mada možemo da pretpostavimo da je rasizam i ubilačko ludilo ono što se sa ovim događajima može povezati“, rekao je on.

Predstavnik izraelskog ministarstva inostranih poslova izjavio je da je Izrael „užasnut“ zbog napada na jevrejsku školu i izrazio uverenje da će Pariz „učiniti sve da rasvetli“ ceo slučaj. „Užasnuti smo ovim napadom i imamo poverenje u francuske vlasti da će učiniti sve da rasvetli okolnosti ove tragedije i izvede odgovorne za ubistva pred lice pravde“, rekao je portparol.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je reč o „groznom zločinu“. „Sa dubokim saosećanjem sam saznao za zločin koji je jutros počinjen. U ime Evropske komisije odlučno osuđujem taj grozan zločin“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Baroza. Šefica evropske diplomatije

Ketrin Ešton odala je počast poginulima u Tuluzu, i uporedila ubistvo troje dece i jednog profesora ispred jevrejske škole u tom gradu sa stradanjem mladih u Gazi i Siriji. U Francuskoj je pojačano obezbeđenje jevrejskih škola i verskih objekata, a isto su učinile i belgijske vlasti. U Francuskoj živi oko pola miliona Jevreja od kojih 20 do 25 hiljada u Tuluzu, podaci su jevrejskih institucija, dok prema drugim procenama, jevrejska zajednica broji 700.000 članova.

Planirano nasilje

Jevrejski evropski kongres zatražio je od francuskih vlasti da „učine sve“ da pronađu napadača. „Nadamo se da će (francuske) vlasti učiniti sve da pronađu počinioca“ pucnjave, navodi se u saopštenju predsednika Kongresa Moše Kantora. „Čini se da je ovde reč o planiranom napadu sa ciljem da se ubiju jevrejska deca. Kogod da je to učinio, na meti je imao jevrejsku zajednicu i njen najosetljiviji deo, omladinu, sa ciljem da širi strah u (jevrejskoj) zajednici“, rekao je Kantor. „Neće uspeti! Jevreji u Evropi, a posebno Jevreji u Francuskoj, imaju dugu tradiciju iskazivanja odlučnosti pred mržnjom i nasiljem“, istakao je Kantor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari