"Mirdita, dobar dan" protestfoto A.K./ATAImages

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) osuđuje propuštanje državnih organa da preduzmu mere za bezbedno održavanje festivala „Mirdita (Mirëdita), dobar dan“ kao i konačnu odluku o njegovoj zabrani koja je u suprotnosti sa propisima Republike Srbije kojima se garantuju pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja, stoji u objavi ove platforme na X nalogu.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva koja zastupa interese građana i građanki Srbije u svim fazama procesa evropskih integracija, stoji na sajtu ove platforme.

Podsećanja radi, danas je u Dorćol platzu trebalo da bude otvaranje festivala „Mirdita, dobar dan“, koji je iznenada otkazan nakon što se grupa od oko pedeset huligana i desničara ispred Dorćol Platza okupila ranije danas kako bi opstruisali održavanje „Mirdite“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je MUP doneo naredbu da se festival prekine, zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari