Nacionalni park Fruška gora osuđen zbog bespravne seče šume: Kazna za preduzeće 1.300.000 dinara 1Foto: OŠFG

Prvostepena osuđujuća presuda protiv Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ za privredni prestup zbog bespravne seče šume Kalište kod Sremskih Karlovaca doneta je u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Ovo preduzeće moraće da plati kaznu od 1.300.000 dinara.

Optužni predlog je podignut nakon dva inspekcijska nadzora sprovedena po prvoj inspekcijskoj prijavi još u maju 2019. godine, koju je podneo Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“.

Kako kažu iz ovog Pokreta, nije im poznato da je ikada pravno JPNPFG osuđen za nezakonita dela, pa zato smatraju da je ova presuda značajna, iako su propisane kazne male.

– Presuđeno je da je najstariji Nacionalni parku u Srbiji odgovoran za bespravnu seču, jer ona nije bila u godišnjem Planu seča, a njihova odgovornost je u propuštanju dužnog nadzora nad radom neposrednih lica koja su dozvolila da se poseče čitav odsek nezakonito – kažu iz OŠFG.

Protiv Nacionalnog parka kao pravnog lica doneta je novčana kazna od 1.300.000 dinara. Generalni direktor kažnjen je sa 60.000 dinara, a tada je na ovom mestu u v. d. statusu bio Radoslav Krunić.

Rukovodioci radne jedinice Sremska Kamenica, kojoj pripada gazdinska jedinica „Poloj“ gde se nalazi posečena šuma, kažnjeni su sa novčanim iznosom od 30.000 dinara.

Sudski postupak je bio dugotrajan, zbog kako dodaju iz OFŠG, detaljnog izvođenja dokaza i svedočenja više lica, ali i zbog opstrukcije samog JPNPFG, odnosno odbrane optuženih.

– Pokušaji odbrane da bespravnu seču prikažu kao radnju koja nije proizvela materijalnih štetu za državu, jer je „višak“ posečenog drveta naplaćen od privatne firme „Gradina“doo, koja je sekla na osnovu ugovora o prodaji šume na panju, potpuno su propali – dodaju iz ovog Pokreta.

Nacionalni park Fruška gora osuđen zbog bespravne seče šume: Kazna za preduzeće 1.300.000 dinara 2
Foto: Petar Živanović

Veće sudija na čelu sa predsednicom Gordanom Vojnović Jovanović u presudi je navelo da:

„S obzirom na značaj šuma i potrebu kontinuirane zaštite prirode, te intenciju zakonodavstva donošenjem Zakona o šumama, u konkretnom slučaju nema mesta primeni instituta neznatne društvene štetnosti, jer nisu ispunjena oba kumulativna uslova: da se radi o delima malog značaja i da su štetne posledice neznatne ili odsutne. Počinjeni privredni prestupi nisu dela malog značaja, a šteta je nastupila ugrožavanjem opštekorisnih funkcija šuma usled čiste seče stabala u područjima koja nisu planirana godišnjim planom seča. Dakle, ne radi se o šteti po okrivljeno pravno lice ( koje je uspešno naplatilo i bespravno posečenu količinu drveta), nego o šteti za životnu sredinu i društvenu zajednicu.“

Zanimljivo je, kako ističu iz OFŠG, da se optuženi trećeg reda izjasnio da priznaje privredni prestup, ali ne i svoju odgovornost, obrazlažući da je on postupao po nalogu svog nadređenog tehničkog direktora.

– Ova presuda je značajan pomak. Da je više inspektora, savesnih nezavisnih tužilaca, da je kaznena politika oštrija, sudstvo brže, sigurno da počinioci bespravnih seča ne bi tako harali našim šumama, ni „sistemski“, a ni pojedinačno. Videćemo kako će apelacioni sud odlučiti jer su osuđeni podneli žalbe – saopštili su iz OFŠG.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari