Vlada Venecuele je jučerašnji dan proglasila nacionalnim praznikom povodom 10. godišnjice dolaska na vlast predsednika Uga Čavesa. Potpredsednik Ramon Karisales izjavio je da se novi praznik uvodi jer „narod ima šta da slavi i mnogo toga da brani“. Popularni predsednik Venecuele obeležio je deceniju od započinjanja svojevrsne Bolivarijske – socijalističke revolucije, u međuvremenu je izmenio zastavu i grb zemlje i pomerio vremensku zonu, tako da se od septembra 2007. vreme u Venecueli računa minus četiri i po sata u odnosu na Grinič, što je vremenska zona u kojoj se ne nalazi nijedna zemlja na svetu. Glavni gosti na ceremoniji proslave jubileja bili su Čavesovi ključni regionalni saveznici – predsednik Bolivije Evo Morales i Nikaragve Danijel Ortega.


Jučerašnji dan poslužio je mnogima kao trenutak za svođenje računa i pronalaženje odgovora na pitanje: Da li proteklih deset godina u Venecueli treba smatrati uspešnim ili ne? Velikim delom odgovor zavisi od političkog stava onoga kome je postavljeno. Jedna od ključnih teškoća jeste to što u Venecueli, za razliku od drugih političkih sporova u Latinskoj Americi, nijedna strana nije spremna da popusti pred stavom svojih protivnika. I vlast i opozicija tvrde da poseduju uverljive dokaze za svoje tvrdnje.

Tako vlada ističe svoja dostignuća u domenu smanjenja stope siromaštva, iskorenjivanja nepismenosti i dostihgnuća na polju zdravstva. U međuvremenu, opozicija je izrazila zabrinutost velikim delom u domenu ekonomije. Jedna od glavnih opozicionih partija Un Nuevo Tiempo tvrdi da je „uništenje ekonomskog sistema“ glavna posledica perioda vladavine Uga Čavesa u proteklih deset godina, što vodi ka inflaciji i rastu stope nezaposlenosti. Zapravo, jedna od ključnih zamerki opozicije jeste što Venecuela ima najveću inflaciju na američkom kontinentu.

S druge strane, vlada brani svoj ekonomski registar i tvrdi da je „ekonomija Venecuele ostvarila rast u 20 uzastopnih kvartala“. Ona je na vrh liste istakla svoje napore za rešenje problema ekstremnog siromaštva, te se ponosi činjenicom da je stopa ekstremnog siromaštva sa 42 odsto, koliko je iznosila 1998, opala na 9,5 odsto. Na listi učinaka visoko se kotira i oblast zdravstva, te vlada nastavlja da razvija strategiju za obezbeđivanje garancija građanima Venecuele da će imati slobodan pristup zdravstvenoj nezi.

Opozicija, s druge strane, napada zdravstveni sistem i kaže da su se „ponovo pojavile izvesne zarazne bolesti, dok su neke bolnice zatvorene“. Ona je, takođe, naglasila da je u zemlji zastupljen „najviši nivo korupcije na američkom kontinentu, pri čemu zaostaje samo za Haitijem“, pozivajući se na podatke nevladine organizacije Transparensi internešnal. Uprkos kritikama pripadnika druge strane političkog spektra, predsednik Venecuele samouvereno istrajava na predsedničkom tronu, a njegovo naredno veliko iskušenje jesu izbori 15. februara, čiji će rezultat predstavljati odraz nivoa poverenja građanja u Čavesovu ideologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari