Nacionalni savet Albanaca razmišlja da tuži Vulina zbog termina „šiptari“

Ostavite komentar


  1. Podrzavam tuzbu, sramotno je sta rade nasi politicari. Svakim svojim postupkom, gestom, unose nemir, vracaju nas skoro 30 godina unazad, a po mnogim stvarima, slobode medija, izbornim uslovima, podanickim sistemom vrednosti, vratili su nas u 48smu godinu. No, sami smo krivi, mozda ovaj narod i ne zasluzuje bolje

    1. I mene je moja rodjena Majka nedavno tuzila za uvredu zato sto je zovem ‘Kevo’! Potpuno si u pravu! Retko inteligentan i tacan komentar.

      1. Imenjace ja nameravam da tuzim majku sto me zove Djubro umesto Djuro.

    2. Vidite kako Mustafa uvek i za sve pronalazi krivce u Srbima. Kako za one pekare u Borči, tako i za svakog Albanca na Kosovu i Metohiji, koji pali kuće Srba, siluje, uzurpira imovinu i šikanira, valjda da bi „overio“ večnu ljubav koju osećaju prema nama. Savetujerm Vam da uhvatite ženu i ćerku za ruke i odvedete ih na jedan kraći „turistički“ put do Peći ili Prizrena. Mislim da bi se jednom za svagda izlečili od stereotipne gluposti, kojima je podložan jedan deo Srba.

      1. A na tom turistickom putu da objasni zeni i deci kako su se gradjani ove zemlje prevozili hladnjacama.

      2. Dokle bre Knezevicu sa tom mrznjom? Ne treba Dragutin da se leci od stereotipne gluposti nego vi od vase mrznje. Da vama, verovatno , ruke nisu krvave i da niste sami palili kuce, krali, silovali za vreme rata, mogli bi sami da uhvatite ženu i ćerku za ruke i odvedete ih na jedan kraći „turistički“ put do Peći ili Prizrena i primetili bi da su to sto stalno pisete na ovom sajtu najobicnije gluposti. Ako kojim slucajem ovo sto sam napisao nije istina, ne preostaje mi nista drugo nego da vam se izvinim i pozelim dobar Apetit.
        p.S. Nadam se da su Sendvici danas sa Sunkom.

      3. „Zorane Kneževiću“, kada ste Vi bili na Kosovu (koje je po Vama i takvima kao Vi i dalje deo Srbije, sem kada treba da se pljuje po Albancima ili otrežnjenim Srbima) ili bilo gde, sem pred pink ekranom?

    3. @dragutin

      Pokusavam da utvrdim ko je smesniji, da li Vulin ili ovakvi autosovinisti sa stokholmskim sindromom. Mrtva trka.

    4. Ne branim A.Vulina(daleko od toga da sam njegov fan),ali ovog puta je u pravu!Igrom slučaja immalo znam jezik iznam da oni SAMI SEBE tako nazivaju!!To je izvedenica od naziva matične im države!!A uzgred šta ćemo ako mi tužimo predstavnike lokalnih samuprava za narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije??!!

  2. Nije njemu lako ljudiTreba tetki vratiti novac a ministarska plata mala.

  3. Albancima je naziv „Šiptar“ uvredljiv, to svi znamo. Meni je samo nejasno zašto je to tako, odakle to potiče? Jezička analiza – Albanci na albanskom sebe nazivaju Škipetari ili tako nekako. Šiptar je, dakle, srpska/posrbljena verzija tog naziva jer je nama teško da izgovorimo taj naziv u originalu. To mi nekako dođe kao da Srbe vređa kad ih Englezi ili Rusi nazivaju Serbima, jer je to u duhu njihovog jezika i jer ne mogu da izgovore Srbi. Ili da Nemci tuže sve Slovene zbog pogrdnog naziva Nemac. Elem, da zaključim: mislim da je reč o kompleksu koga Albanci ne mogu da prevaziđu.

    1. Isti taj savet radi na katalogu albanskih imena i prezimena kao I imena gradova i naroda na srpskom i cirilici, objavljeno je danas na istom ovom portalu. Dakle pozurite i kroz skupstinsku inicijativu ozakonite pa onda tuzite svakog zvanicnika koji se ne drzi zakona. Inace, licno mislim da posle reci iridentista umesto separatista, Siptari umesto po Vuku Albanci su nas mnogo vise kostali jer bi im na taj nacin pokazali ko su i gde su i odakle su dosli i gde mogu da se vrate ako nisu lojalni gradjani Srbije.

      1. Probudise miodrage.
        Verujes na to sto kazes.
        Izgleda da si mnogo skolskis casova Ti fali. A posbno u istoriji si spavao…

        1. A da odrzis par apredavanja iz istorije, kladim se da si strucnjak sa vise diploma. Mozes da krenes od samog naziva „Kosovo“ kojeg i ti koristis, iz kog jezika potice, sta znaci itd.

        2. Moslim da šiptar ili šiftar ili šćiftar kao štp nam neko gore reče slična reč kao za Ruse,Rašn,ili kako neko rečr na Nemce
          Ovo je govor mržnje nego da se pripazi na njihov sepatni cilj i na ekstemiste kojii su bili u Siriji. Ovo dali su Albanci ili Šćiftari nije bitno jer činjenica da nad nevole a mi ih ne mrzimo i mogo im verujemo. Međutim ima lojalnih albanava državi srbiji.

      2. @Miodrag iz Peci…Pre će biti pitanje odakle su došli Sloveni,pa i Srbi,i gde bi Albanci trebali da se vrate! Gde je bila ta „lojalnost“ Srba prema R.Hrvatskoj ’90-tih? Ima jedan mali problem : U ratovima su neki gubili a neki dobijali i sada se izvodi saldo! A zašto je to tako pitajte Martića;Hadžića,Babića,Mrkšića,slobu,cap.dragana,srpske dobrovoljce…

    2. @Dejan***Ako je Apelacioni sud ocenio da je to uvredljiv termin, nema oko čega da se vodi rasprava! Zamislite da Edi Rama naziva Srbe „škije“ a Plenković Srbe u Hrvatskoj „raci“ ili vlasi?! Pa to bi bili skandali kosmičkih razmera! Od recidiva miloševićeve politike ’90-ih se ne može ništa bolje ni očekivati od „čačkanja mečke“,populizma i mitova,što im kod ostrašnjenih nacionalista obezbeđuje političku i materijalnu egzistenciju!

      1. Ne sme se i ne treba ni jedan narod da ponižava drugog.To je neukusno, i znači nevaspitanost, ili možda i šovinizam….

      2. Alo bre, sa koje ti planete pises . Pa u Hrvatskoj koja ima extremno rasisticku politiku prema srbima, srbi se nazivaju samo pogrdnim imenima i nikako drugacije. Kad pises na nemackom mislis da si „fini“ jer ti je to ostalo od predaka koji su bili sluge Svabama. . Sluga ostane sluga uvek , papak jedan !

      3. Pa dečko moj načitani, Raci, Rasi ili Raseni, kao i Vlasi pripadaju srpskim plemena. Šta je tu uvredljivo? Ni sopstvenu istoriju ne poznajemo.

    3. Znam za Afroamerikance recimo, N rec je uvredljiva kada je izgovori belac, mnogi mladi Afroamerikanci je koriste u muzici ili iz sale kada se obracaju jedni drugima i tada je ne smatraju uvredom.

      Ako vec znate da je neka rec politicki nekorektna ili moze da uvredi ljude iz druge etnicke ili nacionalne ili religijske grupe, a to je, sto se tice ove reci svima u Srbiji dobro poznato, onda je ne koristite, posebno ako ste politicar na visokoj funkciji ministra odbrane Srbije.

      Ne secam se da su Taci ili Haradinaj ikada upotrebili kontroverzne izraze za Srbe javno. Ako su Srbe ikada javno nazvali drugacije nego Srbi molim vas ispravite me.

      Vulin moze da se razgranici sa sobom i uclani u SRS. Ove njegove reci nisu reci levicara. Njegovo ponasanje nije ponasanje levicara. On nema veze sa humanizmom, pravdom, covekoljubljem, odbranom, razumom… O zastiti interesa Srbije da se ne prica…. Kako je prosao njegov dvonedeljni vojni rok? Nek o tome prica…

      1. U poravu si, nisu Taci i Haradinaj nazivali Srbe nikako osim Srbima, „gospoda“ su to, oni su ih samo proterivali i ubijali.

      2. Covek (Vulin) je potpuno izgubio razum.Moribundan je i bunca.Dezorjentisan u vremenu i prostoru .

      3. Pa on to namerno radi. U njegovom univerzumu time pokazuje vrlinu da se Albanaca više gadi od običnog sveta, čime zavređuje da bude lider. Pošto to radi konzistentno 30 godina, on je neizlečivo osakaćen mržnjom. Vredno je primetiti da smo mic po mic došli skoro potpuno na politiku devedesetih, neverovatnim naporom obmane pa preoblikovanja glasačkog tela. Za istorijske knjige. Vraćanje reči šiptar je kao ono zakucavanje u košarci za demonstrativnu potvrdu pobede.

    4. Ja uopste ne sporim da vecina odlucuje sudbinu zemlje, to je demokratija i pravo izabrane vecine.

      Kako god, zar od 800,000 clanova SNS niste mogli da nadjete nekog ko je odsluzio vojsku, a da za Vulina izmislite neku funkciju i neki savet gde nece da bude bas toliko stetan po interese Srbije i takav podsmeh i samar u lice srpskoj vojsci i srpskim vojnicima?
      Ili je vasem zlom demijurugu cilj da obezvredi i ismeje sve srpsko? I pod zli demijurug ne mislim na Vucica… Zar je moguce da vi ne shvatate, stvarno ne shvatate, istinski ne shvatate bas toliko, do te mere?

    5. A sto kad vam neko kaze vama Srbima Kavur ili Djaur to je isto kad kaze Siptar Albancima

      1. Ma šta ti sad pametuješ?! Pošto znaš da govoriš i pišeš srpski,znači da si to naučio ovde u Srbiji,gde i sigurno živiš,pa si samim tim šiptar. Onaj,koji živi u albaniji i nema pojma srpski je albanac.Ma i oni u albaniji vas nikada nisu voleli,samo zato što ste uvek živeli bolje od njih.A to šiptar,pa tako se međusobno prozivate,samo vam kao sada to odjednom smeta,kada vam neko drugi kaže. Vidi šiptar,i da mi kažeš da sam živ,ne bih ti verovao. PROVALJENI STE SA VAŠIM FORAMA I FAZONIMA. Pamtimo Košare.

  4. Vidi Mustafa, i nas uporno nazivaju ‘Srbijancima’, i ako ja, kao i mnogi to nismo, jer SRBA, imamo i u Srbiji, i u Hrvatskoji i Bosni, i Rumuniji, i Makedoniji, i u tvojoj kvazidrzavi … mi SRBI, jedni druge ne oslovljavamo sa ‘Srbijanac’ jer je to za nas ‘uvredljiv naziv’. Za razliku od vas SIPTARA, koji jedni druge ne oslovljavate sa ‘Albanac’ nego sa ‘Siptar’. Naziv vase matice, barem po Wikipediji je: ‘Shqipëria’, a pripadnici tog naroda se medju sobom zovu ‘Shqip’, ili ‘Scip’, pa odatle Scip ili Sciptar po srpskom izgovoru. Takodje, kao ‘uvredjive nazive’ imamo i: Tatar, Bugar, Madjar, i slicno. Vredjamo svojim jezikom icinjenicom da postojimo, … stalno, i koga stignemo! U medjuvremenu, dok mi SRBI, ne pocnemo izmedju sebe da se nazivamo ‘Skijama’ a svoju drzavu ‘Skijom’, najbolje bi bilo da tuzite Wikipediju za uvredu koju vam nanose, a mi vam svecano obecavamo da cemo vas nazivati ‘Albancima’ cim i vi pocnete sebe da nazivate tim imenom. Jednom smo Hrvatima predlozili da ih od sada zovemo ‘Kroatama’ ali predlog nije naisao na odobravanje …

    1. a kako grci zovu sebe, ili nemci, ili finci…zasto njih ne zovete kako oni zovu sebe….znamo mi vrlo dobro zasto….

    2. Stvarno si se nalupao, Velizare. Ja sam Srbijanac i svi koji žive u Srbiji su Srbijanci. Po nacionalnosti sam Srbin ali mi to ne daje pravo da drugim stanovnicima Srbije oduzmem pravo da se nazivaju Srbijancima i budu ponosni i ispravni, odani, građani svoje države, Srbije.

    3. Velizare u krivu si,Srbijanac nije uvredljiv izraz jer on odredjuje blize geografsko poreklog nekog. Uvredljiv izraz bi bio mozda „Gedza“ kako poneki nazivaju Srbijance.Kazem mozda jer sam imao komsiju koji je imao nadimak „Gedza“ ali njemu to nije smetalo.Kao sto vidis sve je relativno.

  5. Ne branim ga, ali šiptari sami sebe nazivaju tako i nije to njima pogrdna reč kad je za sebe upotrebljavaju. Ziveo sam na Kosmetu , znam šta pričam..

    1. I americki crnci stalno sebe kolokvijalno zovu ‘Nigga’. Probaj da ih kao belac tako nazoves. Odmah sledi ‘siptarska reakcija’! Isti mentalni sklop.

    2. @Dejan Simic*** A kada za sebe Albanac,na svom portalu,upotrebljava simbol albanskog orla onda se digla Borča da blokira pekaru.Kada Edi Rama uradi to isto,na svom ličnom portalu, onda Ana pada u belu penu i vređa tuđe simbole nazivajući ih“kokoškom“?! Ili je nepismena ili nikada nije videla orla ili kokošku.U svakom slučaju ni onaj iz Borče kao ni Rama nisu počinili krivično delo.

      1. @Achtung,achtung,es wird bekannt gegeben!

        Pa ti si postao ozbiljan advokata Albanaca, jos uvek ti je honorar jedan burek ili su ti povecali dozu na dva?

        1. @komentari kao…Ma kakvi dva, TRI bureka,plus tepsija tulumbi,malo jaretine,ćeten halva,flija,litar boze i ica Skenderbega,Kad nemaš argumente onda se baviš etiketama.Pažljivo pročitaj kako si se potpisao,možda ti je tastatura u kvaru?:-):-):-)!!!

      2. Nisu počinili nikakvo krivično delo,ali provociraju i to vrlo podlo,kao što su i oni sami. Jednostavno rešenje,ne treba im verovati. NIKADA!

    3. I Rome više ne zovemo Cigani, bez obzira što oni sebe tako nazivaju. Probajte da to izgovorite negde (zvanično) i odmah ce vas optužiti za političku nekorektnost ili rasnu diskriminaciju. Elem, Srbi kao „nebeski narod“ imaju sklonost da naziv Šiptar upotrebe kada misle na rogate, repate, nepismene i primitivne građane Kosova. Moramo da shvatimo da je to narod isti kao i svaki drugi (mada, budala ima svuda), da imaju svoje vrline i mane, svoju kulturu itd. Onog trenutka kada promenimo svoj stav o drugima, sve ce biti mnogo drugacije, pa i mi ćemo postati bolji.

  6. „Albanci sami sebe nazivaju Shqiptar, ali se termin ’Šiptar’ u srpskom jeziku smatra uvredljivim. Izraz ’Šiptari’ ima negativnu konotaciju u Srbiji jer se vek i više unazad vezuje za primitivne i necivilizovane ljude, ljude koji su sišli sa planina, manuelne radnike.“ Navedeno piše novinarka RSI Nevena Bogdanović . Znači oko 100 godina unazad su bili Šiptari i to im nije smetalo, a sada im smeta. Negde posle pada Rankovića, 1968 godine, promenom Ustava izbacuje se naziv „Šiptar“ i uvodi se „Albanac“, što je sve bilo u skladu sa iredentističkom politikom Šiptarskog rukovodstva. Tako je počelo, a znamo kako se završilo. Ne vidim zašto ih to vredja kada sami sebe tako zovu.

  7. Do devedeset devete godine ako si kosova rekao da je albanac odmah je vadi nož na tebe. E a sad su svi albanci za mene su bili i ostali šiptari.
    Inace su mi prijatelji siptari rekli da siptar znači sin orla.
    Ministar Volina lupa ali sad se moram saglasiti sa njim . I ćorava koka ubode zrno e tako i on.

    1. Слажем се! Ја сам питао једног Шиптара половином осамдесетих година да ли је Шиптар или Албанац, и он ми је изричито рекао да је Шиптар, да не може да буде Албанац јер не живи у Албанији.
      Није ми јасно зашто морамо и језички да радимо у корист њихових сепаратистичких циљева, одма се нађу наше незналице које по комунистичкој идеологији за све окривљују Србе, а мањине су, иако већ дебело привилеговане, увак у праву за све, иако често нису и нигде им то не би признали. Србија је наопака држава, а Срби незрели, не умеју да направе државу.

  8. Sta god Vulin kaze, dobro resenje je 180 stepeni suprotno od njegovog. Taj i kad bi istinu rekao, ja bih izabrao laz. Ako ih vredja, ne koristi. Mene vredja kad neko ovde misli da sam Rus iz Siberije. Vi ste svi Udbasi, strucnjaci za ono sta Albanci znaju i ne znaju i sta treba ili ne treba da ih vredja.

    1. @Petar Maljevic

      Da li si u stanju da smislis nesto drugo osim „udbasi“? Apdejtuj se , sada ti je 21. vek.

    2. Perice ti si bolestan. Jel te boli glava? Idi negde drugde pumpaj.

  9. Vulin,Dacic,Djuric i kompanija vratili su nas nazad u devedesete. Po komentarima se vidi i oseca mrznja prema drugim narodima. Nista nismo naucili a skupo placamo vodjenje pogresne politike. Kod nas se mrzi i nasa krv Crnogorci a sta onda mogu ocekivati Hrvati,Albanci,Bosanci. Sve sam uvereniji u nas nestanak,mrznja nas izjede,dusu nam je pojela.Tuziti tetkinog naravno i Djurica i nedozvoliti im ulazak na susednu teritoriju.

  10. Cigani i Vlasi su prvi doseljenici u novoskrojenoj pomocnoj Austrijskoj kraljevini Serviji ., nakon pozarevachkog dogovora sa otomanskim Grcima 1718 god…Danasnji Srbijanci, inache sve od reda posrbice ,se ljute I vredjaju kada ih zovu Ciganima, pa su svi okolni kulturni narodi prestali sa tim nazivanjem..srbijanci su jedini koji I dalje druge nazivaju nezeljenim imenima(I josh mudruju,vidi se po komentarima.Nije lako biti chovek ako si Srbijanac, ,tako izgleda).

  11. Jedan deo komentatora ne shvata, drugi je ciljano zlonameran.
    Radi se o svesnoj nameri da se upotrebom izraza „Šiptar“ uvrede pripadnici albanskog naroda.
    Dobro to Vulin zna, i ne samo on.
    Podmukle i uvredljive komentare @zorana kneževića,@dejana i @miodraga iz peći je već i zamorno analizirati. Da sam ja na vašem mestu, gospodo, hitno bih potražio stručnu medicinsku pomoć.

  12. Google prevodilac:
    Srpski-Albanski
    Ja sam Albanac=Unë jam shqiptar
    Zašto je pogrdno Šiptar? Na Kosmetu, 60-ih, 70-ih godina, u školama se učio albanski (ne Albanci) iz udzbenika „Učimo šiptarski“ a kasnije su ti udzbenici preimenovani u „Učimo albanski“.
    Postoje drugi pogrdni nazivi kojima su se međusobno „častili“ Srbi i Albanci.
    Inače, niko se još nije setio (razne NVO) da nas optuzi što glavni grad Austrije „pogrdno“ zovemo Beč a ne Wiena!
    Zivi bili!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.