Nacionalni savet Vlaha pozdravio to što je poverenica Janković osudila izjave o njima 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha su danas pozdravili to što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila „neprimerene izjave na račun običaja i govora pripadnika vlaške nacionalne manjine u pojedinim medijima“.

To je u saopštenju prenela služba poverenice povodom njenog današnjeg sastanka s predsednikom Nacionalnog saveta Vlaha Novicom Janoševićem u Petrovcu na Mlavi.

„Učesnici sastanka su se složili da mediji u svom izveštavanju ne smeju da dozvole širenje i podržavanje stereotipa“ – piše u saopštenju.

Navedeno je da je „poverenica najavila da će medijima uputiti preporuku mera za kreiranje sadržaja u kojima se promovišu tolerancija, međusobno poštovanje, uvažavanje različitosti, kao i izražavanje, negovanje i javno ispoljavanje nacionalne i etničke, kulturne, verske i jezičke posebnosti kao dela tradicije pripadnika nacionalnih manjina“.

Učesnici sastanlka su istakli da se „ne sme dozvoliti politizacija bilo kojeg pojedinačnog slučaja, već prepustiti nadležnim organima da reaguju“, a Janković je rekla da je krivična odgovornost individualna i da prilikom izveštavanja o krivičnom ili drugom protivpravnom delu nije dozvoljeno isticati nacionalnu, etničku ili drugu pripadnost, osim ako je to svojstvo od značaja za pravilno razumevanje informacije koja se objavljuje.

Na sastanku je ocenjeno da „ne postoje veći izazovi“ u ostvarivanju prava vlaške nacionalne manjine u Srbiji što, kako je saopšteno, potvrđuje praksa Poverenika i „neznatan“ broj njihovih pritužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari