Iako do sada nisu opisani doživljaji Asteriksa na Balkanu, analitičar Gardijana Ivo Petkovski smatra da bi glavni protagonista stripa koji se umnogome temelji na nacionalnim stereotipima u slučaju da doputuje na ovo područje našao lokalno stanovništvo umešano u sporove čije korene pronalazimo u apsurdnim neslaganjima iz daleke prošlosti. Prema mišljenju Petkovskog, Grci i Makedonci mogu se navesti kao primer za narode koji nisu prevazišli stare svađe, budući da vlade u Skoplju i Atini i dalje nisu u stanju da se dogovore o spornom pitanju imena makedonske države.

„Tužna priča koja traje 19 godina i dalje se nastavlja, a grčki premijer Jorgos Papandreu i njegov makedonski kolega Nikola Gruevski nisu postigli sporazum ni prilikom nedavnog susreta“, navodi analitičar britanskog lista. Petkovski takođe tvrdi da će u slučaju statusa kvo Grčka zasigurno blokirati pristupne pregovore Makedonije sa Evropskom unijom. U tom kontekstu, navodi izjave neimenovanih zvaničnika iz dveju vlada koji ocenjuju da nije došlo do približivanja stavova Atine i Skoplja kada je reč o imenu makedonske države.

S druge strane, Petkovski navodi da bi Makedonija imala „višestruku korist“ od članstva u EU, uključujući poboljšanje ekonomske situacije i početak primene evropskih standarda kada je reč o unapređenju položaja nacionalnih manjina, u prvom redu Albanaca. Istovremeno, analitičar Gardijana naglašava da bi na taj način bila „ugušena ultranacionalistička osećanja“ koja, navodno, predstavljaju posledicu „nesigurnosti Makedonaca u vezi sa nasleđem iz prošlosti“.

Petkovski, takođe, ocenjuje da Grci strahuju da bi Makedonci mogli da prošire teritoriju svoje države na sever Grčke, oblast koja se naziva Makedonija, ali da takvo gledište nije utemeljeno u stvarnosti. Kao argument za svoje gledište, komentator britanskog lista navodi činjenicu da mala makedonska vojska ne bi bila u stanju da zauzme teritoriju susedne zemlje, niti bi Makedonija dobila međunarodnu podršku da okupira delove države koja je članica Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari