Doživotna suspenzija mladog reprezentativca Grčke Jorgosa Katidisa iz svih nacionalnih selekcija zbog nacističkog salutiranja (ne)pravedna je kazna za gest koji je još jednom uzdrmao fudbalsku javnost. Međutim, Katidis nije jedini koji je uzdignutom rukom pozdravljao navijače asocirajući na taj način na gest koji je bio i ostao simbol nacističkog pohoda u Drugom svetskom ratu.

Proteklih godina UEFA je morala da interveniše u nekoliko navrata zbog porasta nacističkog duha u „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“. S druge strane, fudbaleri i navijači u Italiji, gde je ova pojava najučestalija, pravdali su se da ne salutiraju po uzoru na Adolfa Hitlera i Naciste, već da je to stari pozdrav još iz doba Rimskog carstva.

Najviše je odjeknulo salutiranje bivšeg napadača Lacija Paola di Kanija koji je 2005. na kraju gradskog derbija sa Romom otpozdravio sa uzdignutom desnom rukom, za šta je kažnjen sa 10.000 evra. Pre ti sezone na udaru se našao i defanzivac „lacijala“ Mauro Zarate jer je otpozdravio posle meča sa Barijem. Tim iz prestonice Italije bio je na „tapetu“ UEFA i jesenas zbog ispada navijača uperenih protiv tamnoputih prvotimaca Totenhema. Fašističko salutiranje navijača evidentirano je i na meču Serije B između Livorna i Verone.

Naci salutiranje viđeno je i na otvaranju Olimpijskih igrama u Londonu kada je jedan od starijih gledalaca, i to sa propusnicom organizatora, podigao desnu pri ulasku delegacije Nemačke na stadion. Strah od salutiranja bio je primetan i uoči Evropskog prvenstva prošle godine jer su navijači Metalista organizovano napravili koreografiju sa jednom podignutom rukom i to na stadionu u Harkovu koji je potom bio domaćin utakmica na EURO 2012.

Najglasniji u borbi protiv salutiranja, Nacizma i uopšte rasizma bio je bivši reprezentativac Engleske Sol Kembel. Međutim, na udaru afere o salutiranju bili su i igrači Premier lige. Najpoznatiji slučaj bio je u vezi sa Robinom van Persijem koji je oktobra 2011. proslavljajući svoj treći gol za Arsenal protiv Čelsija „nepristojno“ podigao ruku što su ostrvski mediji okarakterisali kao Naci salutiranje. Jedan navijač Vest Hema bio je uhapšen prošle godine zbog salutiranja na gostovanju Totenhemu.

Gest uzdignute ruke po uzoru na Naciste viđen je i u Nemačkoj koja se decenijama oštro distancira od pozdrava koji asocira na Holokaust. Tako su navijači Kajzerslauterna nacističkim potezom pozdravili svoje ljubimce pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari