Nacrt zakona o Vojsci Kosova danas u vladi? 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Ministarstvo Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) obećalo je da će u danas dostaviti Vladi Kosova izmene novog zakona o KBS-u, što bi im omogućilo da dobiju teško naoružanje, pišu kosovski mediji.

Bez obzira na primedbe Srpske liste, Ministarstvo KBS proslediće Nacrt zakona o KBS-u Vladi Kosova u ponedeljak, 30. aprila, prenosi list Zeri.

„Ministarstvo obavlja svoje aktivnosti i obaveze prema zakonskom planu vlade. Trenutno čekamo finansijsku izjavu Ministarstva finansija i saglasnost Ministarstva za evropske integracije kako bi nacrt zakona bio u skladu sa zakonodavstvom EU, 30. aprila prosledićemo nacrt zakona Vladi Kosova“, rekao je Ibrahim Šalja, portparol ministarstva KBS-a.

U međuvremenu, zvaničnici iz Ministarstva finansija rekli su da razmatraju zahtev Ministarstva KBS-a i da će odgovor dostaviti u zakonskom roku.

KBS je trenutno lako naoružana snaga koja ima 2,500 pripadnika koje je trenirao NATO, a zadužena je za odgovor na krize, civilnu zaštitu i uklanjanje eksplozivnih sredstava iz sukoba iz 1999. godine.

NATO i Sjedinjene Države se u načelu ne protive formiranju vojske, ali navode da bi prvo ustav moralo da se izmeni, što bi zahtevalo glasove 11 srpskih poslanika u parlamentu od 120 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari