Prvi sastanak američkog predsednika Baraka Obame s njegovim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom u Beloj kući protekao je u duhu razumevanja i sličnih stavova, smatraju britanski analitičari. Dvojica lidera složili su se da bi trajan mir podrazumevao stvaranje nezavisne palestinske države i izrazili nadu u napredak bliskoistočnih pregovora. Takođe, Obama i Abas naglasili da je potrebno da Izrael obustavi širenje jevrejskih naselja izgrađenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali.

„Uveren sam da je pokretanje mirovnog proseca moguće“, izjavio je predsednik SAD. Ipak, on je podsetio da obe strane treba da prihvate svoj deo odgovornosti i da u uzmu u obzir ne samo kratkoročne taktičke ciljeve, već i dugoročne strateške interese. „Čvrsto verujem u rešenje koje podrazumeva postojanje dve države i koje bi i Palestincima i Izraelcima donelo mir i bezbednosi“, kazao je Obama.

Analitičari su saglasni u oceni da je Obama prvi predsednik SAD koji je jasno i javno tražio od Izraela da načini ustupke. Ipak, ostaje pitanje šta će američki lider preduzeti dalje, budući da Izraelci na njegove zahteve odgovaraju negativno. Džon Mišmer, profesor na Univerzitetu u Čikagu i autor kontroverzne knjige u uticaju jevrejskog lobija u Amerci, smatra da nema sumnje da će „ključne i najmoćnije“ organizacije iz tog lobija pružiti otpor, krenuti protiv predsednika i na taj način izazvati mnogo problema u Kongresu. „Mislim da Obama neće biti dovoljno snažan da se suprostavi lobiju“, rvrdi Mišmer.

Ipak, profesor Mišmer smatra da postoji mogućnost da će Obama idržati „nalet“ jevrejskog lobija i nastaviti da vrši pritisak na Izrael. Da bi se takav scenario ostvario, ocenjuje on, većina Jevreja u Americi treba da shvati da je sadašnja politika izraelske vlade „pogubna za Izrael“ i da bi trebalo da podrže Obamu. Izrael je uoči sastanka Abasa i Obame zvanično odbacio poziv američke vlade da zaustavi dalje širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Portparol izraelske vlade Mark Regev rekao je da će odluka o budućnosti tih naselja biti doneta za pregovaračkim stoloma, a da se u međuvremenu „mora dozvoliti normalan život“. Američki državni sekretar Hilari Klinton apelovala je nedavno na Izrael da bez izuzetka obustavi svako dalje širenje „jevrejskih naselja na arapskoj državi“, što je prvi put u proteklih nekoliko godina da je američka administracija uputila tako direktan zahtev Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari