Kuba je juče potpisala dva pravno obavezujuća međunarodna sporazuma o ljudskim pravima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, samo nekoliko dana nakon što je Raul Kastro preuzeo dužnost novog lidera ove karipske zemlje. Bivši dugogodišnji kubanski lider Fidel Kastro odbijao je decenijama da to učini.

Kuba je juče potpisala dva pravno obavezujuća međunarodna sporazuma o ljudskim pravima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, samo nekoliko dana nakon što je Raul Kastro preuzeo dužnost novog lidera ove karipske zemlje. Bivši dugogodišnji kubanski lider Fidel Kastro odbijao je decenijama da to učini. Sporazumi, kao deo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, obavezuju Kubu da omogući slobodu izražavanja i udruživanja, kao i pravo na putovanje svojih građana.
Dopisnici iz Havane javljaju da je ovaj potez znak promene kubanske politike u oblasti ljudskih prava, i korak u pravcu oslobađanja disidenata. Kubanski ministar inostranih poslova Felipe Peres Roke, koji je potpisao sporazume, vešto je odbacio da ukaže da je potpisivanje sporazuma vezano s nedavnim promenama vođstva Kube, ukazujući da su oni jednostavno ovim korakom formalizovali prava u kojima kubanski građani uživaju od revolucije 1959. U decembru prošle godine, Roke je objavio da njegova zemlja namerava da potpiše dva sporazuma, navodeći da će Kuba 2009. dopustiti nedavno uspostavljenom Savetu za ljudska prava UN da nadgleda stanje ljudskih prava na Kubi.
Jedan od potpisanih sporazuma tiče se građanskih i političkih prava, a drugi govori o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima, a oba su stupila na snagu 1976, u zenitu hladnog rata.
Prethodno je Kuba odbijala da dozvoli rad Komisiji za ljudska prava UN, prethodnici noformiranog Saveta, optužujući je da je proamerički nastrojena. Pretpostavlja se da se trenutno na Kubi iza rešetaka nalazi više od 200 političkih zatvorenika.
Karlos Lauri iz Komiteta za zaštitu novinara čije je sedište u Njujorku, pozvao je Kubu da do kraja ispoštuje potpisane sporazume, i „hitno i bezuslovno oslobodi 22 nezavisna novinara“.
Evropske diplomate u Havani nazvale su potpisivanje dokumenata „prvim korakom u pravom smeru“ koje je napravila nova vlada pod vođstvom Fidelovog brata Raula i nadaju se da će biti praćen oslobađanjem iz pritvora nekih disidenata.
Kubanski sindikalac Pedro Alvares (60) i još trojica kubanskih političkih zatvorenika oslobođeni su iz zdravstvenih razloga početkom februara i prebačeni u Španiju. Nakon oslobađanja, Alvares je rekao da su mu vlasti ponudile da bira između zatvora ili egzila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari