Američki predsednik Barak Obama izneo je plan za reformu imigracionih pravila uprkos tvrdnjama oponenata da će predložene mere ići na štetu američkih radnika u vremenima teške ekonomske recesije. Jučerašnje saopštenje dve vodeće radničke federacije koje su se saglasile da ujedine snage i podrže napore koji uključuju mogućnost za dobijanje državljanstva ilegalnih imigranata, analitičari ocenjuju kao podsticaj najavljenom planu Obame.

Suština reformi je sasvim jasna: ona podrazumeva legalizaciju miliona ilegalnih imigranata, po principu da novi građani svakako donose i nove koristi. Takođe, to će olakšati proces iskorenjivanja kriminala i okončati strah i beznadežnost života u senci. Plan podrazumeva i pametno obezbeđivanje granica i fokusiranje na borbu protiv kriminala, droge i nasilja, jačanje sistema zapošljavanja koji bi kažnjavao one poslodavce koji eksploatišu ilegalne radnike i budući protok radnika prilagođen ekonomskim potrebama i punoj zaštiti prava radnika.

Procenjuje se da u SAD boravi 12 miliona ilegalnih imigranata, uglavnom iz Meksika i drugih delova Latinske Amerike, koji su počeli masovnije da pristižu u SAD početkom 20. veka. Oni su ujedno najsiromašniji deo stanovništva, žive u senci, u strahu od hapšenja i često su žrtve eksploatacije beskrupuloznih poslodavaca. Obama je nedavno rekao da „ukoliko oni i dalje budu živeli u senci“, onda će i poslodavci pribegavati eksploatisanju, nametaće im loše uslove rada, smanjivati plate, a to će sve pogoditi i ostale američke radnike. Zbog toga je najbolje rešenje legalizovati status ilegalnih imigranata u zemlji, smatra Obama.

Daglas Rivlin, direktor za komunikaciju pri proreformskom Nacionalnom imigracionom forumu, kaže da je bolje suočiti se sa problemom nego ga ignorisati kao što je to bio slučaj godinama unazad. Roj Bek, lider nevladine organizacije Numbers SAD, koja zagovara smanjenje broja ilegalnih imigranata, kaže da postoji šest miliona nezaposlenih Amerikanaca sa osnovnim obrazovanjem, a koji bi mogli da rade na poslovima koje obavljaju ilegalni imigranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari