U Novom Pazaru je nedavno preminuo Maho Batilović, čovjek koji je čitav život posvetio novinarstvu. Batilović je rođen u bjelopoljskom selu Crniš gdje je završio četiri razreda osnovne škole, osnovnu školu u susjednom selu Lozna, gimnaziju u Bijelom Polju i Beranama. Kao student Filozofskog fakulteta u Prištini uređivao je studentski list.

Izvjesno vrijeme je radio kao profesor književnosti u Gimnaziji u Prištini, a onda se brzo i definitivno posvetio novinarstvu. Postao je glavni i odgovorni urednik TV Priština. Kasnije, 1999. godine je u Prištini osnovao TV „Most“ u kojoj je radio sve do odlaska u Novi Pazar, gdje je postavljen na mjesto direktora Regionalne Radiotelevizije.

– Maho Batilović je rođen u Crnišu, selu sa širokim vidicima, sa prelijepim zvezdanim nebom, sa brdima koji kao talasi dolaze. Rođen je pored škole, koja je u njemu zapalila iskru radoznalosti. Inače, ovaj kraj je poznat po ljudima bistrog uma. Iz Crniša su generacije odlazile stazama znanja i obrazovanja, kojima se i Maho pridružio, priča prof. dr Sabahudin Sabo Mekić, dugogodišnji Mahov prijatelj i komšija sa Crniša. „Ljepotu zavičaja, miris ognjišta i dunja sa ormara, sliku sehara u kojima se čuvalo djevojačko ruho, nosio je duboko u sebi. Vjerovatno mu je to bilo i podsticaj da upiše Filozofski fakultet“, priča Mekić. On ističe Batilovićevu hrabrost, novinarski nerv i odvažnost.

– To je posao koji traži dar, znanje i hrabrost. Maho je potvrda da se nadareni rađaju u malim mjestima a razvijaju se samo u velikim. Novinarstvo je bilo Mahov život i bio je posvećen njoj. Novinarstvo traži ličnost nepogrešivih moralnih kriterijuma, kakav je bio Maho. No, šta je život, a šta smrt. Možda je život svakog čovjeka put ka samom sebi, ili je to, možda, samo pokušaj traženja jednog puta, ili samo nagovještaj jedne staze. Maho je volio književnost i jezik, to je bilo njegovo životno opredjeljenje. Novinarstvo je bilo njegova sudbina. Volio je poeziju i često se u trenucima opuštenosti predavao njoj. Često je znao da izgovori i misli „Ono što ne boli nije život, ono što ne prolazi nije sreća“, završava svoje sjećanje na Maha Batilovića, prof. dr Mekić. Maho Batilović je sahranjen u rodnom selu Crniš kod Bijelog Polja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari