Nadležni bez odgovora o imunizaciji stranaca u Srbiji 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Mogu li strani državljani da prime vakcinu protiv kovida u Srbiji i pod kojim uslovima – ovo je pitanje koje se postavilo nakon što je hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila da je primila cepivo u Beogradu, pohvalivši način na koji je organizovana vakcinacija u Srbiji.

Pored primera hrvatske književnice, mediji iz regiona prethodnih dana izveštavali su da se i građani drugih država vakcinišu u Srbiji. Tako je makedonska televizija 24 prenela da makedonski građani primaju vakcinu protiv kovida u Vranju, pošto su prethodno popunili formular na portalu euprava.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o građanima koji imaju dvojno državljanstvo.

Istovremeno, crnogorske Vjesti prenele su pre nekoliko dana informaciju da tamošnji državljani dolaze u Srbiju kako bi dobili vakcinu i da pri tome plaćaju 70 evra.

Iz Instituta za javno zdravlje Batut juče su demantovali pisanje crnogorskih medija za Danas.

Oni međutim juče nisu mogli ili želeli da odgovore na naša pitanja da li strani državljani mogu da prime vakcinu, pod kojim uslovima te da li se ta usluga naplaćuje i koliko.

Povodom objave da je vakcinu primila u Srbiji, Vedrana Rudan juče je rekla za televiziju N1 da ju je pozvala rediteljka iz Ateljea 212 Tanja Mandić Rigonat.

– Tanja Mandić Rigonat je rekla da su u Ateljeu rekli da svi pisci i režiseri koji su sarađivali sa Ateljeom 212 mogu doći u Srbiju i vakcinisati se, dakle, iz celog sveta, kazala je Rudan za N1. Ona je još dodala da se nije prijavila preko beogradske eUprave za vakcinaciju.

Nadležni bez odgovora o imunizaciji stranaca u Srbiji 2

– Ništa ne znam, možda su me oni prijavili, kazala je objasnivši da je u Beogradu bila u petak. Govoreći o tome kako je prošla vakcinacija, Rudan je rekla da je sve bilo u redu, kao i da u Hrvatskoj ne bi mogla uskoro da primi vakcinu.

– Vakcinacija kao vakcinacija, verujem Kinezima i verujem u kinesku vakcinu, ali ne bih došla da se vakcinišem u Srbiju, ni u kom obliku da, kada sam dobila poziv, nisam nakon toga pozvala svog lekara. Pošto sam stara i bolesna, na prvoj crti sam za vakcinu i ja sam njega pitala kad ću doći na red, a on mi je rekao: ‘Ispred tebe je 700 ljudi samo kod mene, da bi se svi vakcinisali ovim tempom, trebaće nam vremena, a ti ćeš doći na red – nikad, jer vakcine nema’. Kada sam dobila tu informaciju, a ja doživljavam vakcinu kao borbu za život, jer ja nema šanse da preživim koronu, ja sam tu ponudu iz Beograda doživela kao ponudu – evo tebi život. I ja sam je prihvatila, i jako sam počašćena i srećna zbog toga, ispričala je Rudan, istakavši da je njen utisak bio da u Srbiji mogu da prime vakcinu svi koji žele, i da nijednog trenutka nije mislila da nekome „krade“ vakcinu.

S obzirom da trenutno teče imunizacija radnika u ustanovama kulture u Beogradu, juče smo uputili pitanja i gradskom sekretaru za kulturu Ivanu Karlu o tome da li svi stranci-saradnici kulturnih ustanova mogu da prime vakcinu u Srbiju, na koji način se prijavljuju, da li se pravi lista prioriteta i da li se vakcina naplaćuje.

Do zaključenja prvog izdanja nismo dobili odgovore, ali nam je obećano da će stići do sutra (danas).

Vedrana Rudan ranije je napisala na svom blogu tekstu „Evropljanka u Beogradu“ opisujući svoje iskustvo sa primanjem vakcine u Beogradu.

Ona je pohvalila način na koji je organizovana imunizacija u Srbiji, kritikujući istovremeno Hrvatsku koja ima problema sa nedovoljnim brojem doza.

Autorski tekst Rigonat

Autorski tekst rediteljke Tanje Mandić Rigonat o tome na koji način je Vedrana Rudan primila vakcinu u Srbiji objavljujemo na strani 20. Po delu Vedrane Rudan „Dabogda te majka rodila“ igra se predstava u Ateljeu čija je rediteljka Mandić Rigonat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari