Porodica jedne Kragujevčanke, preminule 13. novembra posle više intervencija Hitne pomoći, najavljuje krivičnu prijavu protiv lekara zbog nemara, preneli su juče elektronski mediji. Suprug i sestra Marine Dobrosavljević najavili su i prijavu zaštitniku pacijenata. Direktor kragujevačke Hitne pomoći Slobodan Kitanović je istakao da će reagovati samo u slučaju da bude podneta prijava.


Povodom informacije da porodica nedavno preminule Marine Dobrosavljević najavljuje tužbu protiv Službe hitne pomoći u Kragujevcu, čiji lekari preminuloj, navodno, nisu pružili ni blagovremenu, ni adekvantu medicinsku pomoć, član kragujevačkog Gradskog veća za zdravstvo dr Aleksandar Živanović juče je rekao da nije upoznat sa tim slučajem.

– Zaista prvi put čujem za taj slučaj. Meni se kao članu Gradskog veća, a ni kao sudskom veštaku tim povodom niko do sada nije obratio, rekao je dr Živanović juče za naš list. U kragujevačkoj Hitnoj pomoći juče nisu želeli da komentarišu najavu tužbe porodice Marine Dobrosavljević protiv njihove službe. „Direktor i njegov zamenik su službeno odsutni, a mi nikakve informacije o tome ne možemo da damo“, rekli su juče za naš list dežurni lekari u ovdašnjoj Hitnoj pomoći.

Da podsetimo, zbog intenzivnih bolova u grudima i mučnine koju je imala Marina Dobrosavljević, stara 44 godine, njena sestra Vesna pozvala je 12. novembra Hitnu pomoć. Specijalista opšte medicine Ranko Vukić prvi je pregledao pacijentkinju i dao joj ampulu bensedina, ispričala je sestra preminule, Vesna Dobrosavljević. Dijagnoza lekara bila je „psihička reakcija“. S obzirom na to da je Marina imala još jače bolove u grudima, kao i da je povraćala više od 10 puta, Vesna je ponovo pozvala Hitnu pomoć. „Oni nisu hteli da izađu na teren drugi put, rekli su: ‘Ne izlazimo dva puta na isti teren’“, kaže ona. Sestra je bila primorana da taksijem odveze Marinu u Hitnu pomoć, gde je dežurni lekar propisao injekciju klometola i lasiksa i poslao je kući. Međutim, bolovi koje je Marina imala bili su toliko intenzivni da ona više nije mogla da govori, pa je njena sestra po treći put pozvala Hitnu pomoć oko 3 sata i 15 minuta, ali kada je ekipa stigla u pola četiri, Marina je već bila preminula. Vesna smatra da lekari nisu učinili sve da joj pomognu i naglašava da su bili nemarni, pa joj čak nisu uradili ni EKG, s obzirom na bolove u grudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari