Nadležni u Nišu ne znaju ko kreči zidine i postavlja bele pločice na Tvrđavi 1Foto: V. Torović

Tvrđava u Nišu pod zaštitom države je od 1948. godine, ali uklanjanje Cvetne pijace sa njene zapadne i urušavanje zidina na desnoj strani pokazali su da je ovaj spomenik u veoma lošem stanju.

Cvetna pijaca je potpuno zatvorala Beogradsku kapiju, a nakon uklanjanja tezgi isped najlepšeg ulaza u Nišku tvrđavu čak i laici mogu da vide da ovaj spomenik hitno mora da se restaurira.

Niko od zaposlenih stručnjaka u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu nije želeo da komentariše kako je moguće da je nadomak Beogradske kapije deo kamenih blokova prekrečen belim krečom, kao i da su iza ove kapije u jednom manjem prolazu postavljene bele pločice.

Nadležni u Nišu ne znaju ko kreči zidine i postavlja bele pločice na Tvrđavi 2
Foto: V. Torović

Svi su se pravdali govoreći da ne znaju ništa o tome, kao i da nisu nadležni da o tome govore.

Gotovo neverovatno zvuče njihova opravdanja jer se prostorije Zavoda nalaze u Banovini, koja je na stotinak metara od Beogradske kapije.

I Adriana Anastasov, većnica resorno zadužena za kulturu i turizam, kaže da nije ništa znala o tome, ali naglašava da su ti radovi “sigurno urađeni bez saznanja Grada Niša i nadležnog Zavoda“.

Zbog loše brige o rastinju na tvrđavskim zidinama nedavno su počeli  da se urušavaju kameni blokovi sa istočne strane, ali su već počeli radovi na vraćanju tih blokova koji su pali.

Anastasov kaže da Grad ne sme ništa da preduzme bez saglasnosti Zavoda, te da su na sastanku sa čelnicima te institucije dogovorili da im se sedmično i mesečno šalju izveštaji u kakvom je stanju Tvđavski kompleks.

Tvrđava u Nišu

Tvrđava u Nišu ima četiri glavne i četiri manje, takozvane poterne kapije. Glavne su: Stambol kapija, koja se još naziva i Carigradska, Glavna, Južna i Ulazna, potom, Beogradska, Vinik kapija (Severna, Vidinska) i Jugoistočna (Pašina, Sofijska, Jagodinmalska).

Glavna kapija tvrđave zove se Stambol kapija i kako je od nje vodio drum u pravcu Istanbula (Stambola), po tome je dobila i naziv. Završetak radova na izgradnji sadađnje tvrđave obeležen je postavljanjem ploče sa zapisom na Stambol kapiji, juna 1723. godine.

Ispred Stambol kapije, u koritu reke Nišave, nađena je bronzana statua Jupitera, a prilikom gradnje starog mosta nađena je bronzana glava Кonstantina velikog.Niška tvrđava ispisuje bogatu prošlost Niša od antičkog doba do današnjih dana. Aprila 1979. godine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

Osim što je sama vredno kulturno-istorijsko delo, u njoj su i brojne druge ustanove kulture, vredni spomenici i ostaci prošlosti.

“Lokali koji su bili izdavani kafićima i restoranima u nišama u Tvrđavi  neće više služiti u te svrhe , već će biti dodeljeni ustanovama kulture, kako bi proširili svoje izložene delatnosti”, najavljuje ona.

Uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, ali do sada su urađeni samo neki dekorativni radovi.

Još pre četiri godine  Gradsko veće je usvojilo projekat  koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta.

Ovaj  istorijski spomenik i simbol Niša bi do 2023. godine trebalo da dobije potpuno novi sjaj.

Beogradska kapija

Beogradska kapija je smeštena sa zapadne strane bedema tvrđave u pravcu puta koji je vodio prema Beogradu.

Smatra se da je ovo najlepša kapija tvrđave, ali danas nije u funkciji.

Pored Beogradske kapije u unutrašnjem delu bedema, poređane su u nizu niše (svodne prostorije), koji su adaptirane za različite trgovačko-ugostiteljsko turističke sadržaje.

Niška tvrđava je, sa Beogradskom, predstavljala najsnažnije tursko utvrđenje u graničnoj oblasti carstva.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari